- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Не може се на Русију – ни санкцијама

© AP Photo / Bernat ArmangueДејвис куп репрезентација Русије
Дејвис куп репрезентација Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Химна, застава и грб били су им забрањени, али успех нико није успео да им одузме. Руски тенисери освојили су Дејвис куп по трећи пут и на тај начин крунисали историјску сезону у којој су освојили АТП куп, док су тенисерке тријумфовале на Били Џин Кинг купу и заједно са колегама освојиле три медаље на Олимпијским играма.
Руски тенисери сезону су отворили на фантастичан начин. У финалу АТП купа лако су савладали Италију и постали нови шампиони тог такмичења.
Био је то добар увод за Данила Медведева, Андреја Рубљова, Аслана Карацева и Карена Хачанова који су подстакнути успехом на АТП купу направили одличне резултате у каријерама, али и наставили да играју на изузетном нивоу за репрезентацију.
На Олимпијским играма помогле су и тенисерке које су касније још више употпуниле доминацију Русије у белом спорту.
Финале мешовитог дубла у Токију играли су Андреј Рубљов и Анастасја Пављеченкова и Аслан Карацев са Еленом Веснином, па су након победе Рубљова и Пављеченкове Руси славили и злато и сребро.
Друго сребро освојио је Карен Хачанов који је изгубио у финалу од Александра Саше Зверева.
Након тога, храбре Рускиње после 13 година успеле су да попну земљу на тениски трон и освојиле су Били Џин Кинг куп (бивши ФЕД куп), а до трофеја су одвеле Дарја Касатника, Људмила Самсонова у финалу са Швајцарском.
За крај, као круна, уследио је Дејвис куп где су Руси са истим тимом као на Дејвис купу дошли до треће салатаре, након тријумфа над селекцијом Хрватске.
Како се ближио Дејвис куп било је јасно да ће Русија бити фаворит на такмичењу јер су тенисери у својим каријерама правили сјајне резултате на челу са Данилом Медведевом.
Други рекет света отворио је сезону финалом на Аустралијан опену где је изгубио од Новака Ђоковића. Али, спремао је Рус освету и преко Новака дошао до свог првом Гренд слем трофеја на УС опену.
Ту је био и Рубљов, који је Русима током такмичења знао да „кида живце“ у неизвесним мечевима, али када је то било најпотребније и да им врати осмех на лице јер је у кључним моментима играо свој најбољи тенис.
Имала је Русија и своје спремно „тајно оружје“, Аслана Карацева који је као квалификант стигао до полуфинала Аустралијан опена где га је као и Медведева зауставио Новак.
Још већи значај овим успесима даје то што Русија није смела да наступа под својим именом, заставом и химном.
Русија је погођена допинг скандалом од 2015. године када су пронађени докази о допингу руских атлетичара уз наводну подршку и прекривање државе.
У децембру 2020. године Спортски арбитражни суд донео је одлуку да руски спортисти не могу да се такмиче под руском заставом као ни да носе државни грб.
На Олимпијске игре Руси су отпутовали као Олимпијски комитет Русије, док су на Дејвис купу наступали као Тениска федерација Русије.
Предлог је био да руски спортисти уместо химне чују „Каћушу“, али након што је одбијен спортисти су наступали са композицијом „Први клавирски концерт“ Петра Иљича Чајковског.
Све је то заједно донело одговор из ината руског тениса који је обележио 2021. годину и потврдио да никакве забране не могу да спрече квалитет да добије своју потврду, на свим пољима!
Новак Ђоковић слави победу на Завршном турниру у Торину - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
СПОРТ
Новак суверено чува трон, Рус му и даље гледа у леђа
Дејвис куп репрезентација Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
СПОРТ
Чајковски – за шампионе! /видео/
Руски тенисер Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
СПОРТ
Медведев савладао Чилића – „Салатара“ по трећи пут иде у Москву!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала