- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Евро какав познајемо одлази ускоро у историју

CC0 / Pixabay / Еври
Еври - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Председница Европске централне банке Кристин Лагард затражила је од 19 стручњака из чланица Еврозоне, по једног из сваке земље, да до 2024. године изаберу нови дизајн евро новчаница.
Нови дизајн ће осмислити панел саветника који ће бити саздан од експерата из многих подручја - од уметника и дизајнера до физичара и археолога, а новчаницама ће се променити изглед како би постале приступачније Европљанима свих старосних група и култура, преноси британски Телеграф.
Након што панел осмисли нова визуелна решења, ЕЦБ ће их дати на јавну расправу. Уследиће конкурс након којег ће се одржати додатне консултације, а коначну одлуку о изгледу нових евро новчаница донеће Управно веће ЕЦБ-а, тело које иначе доноси одлуке о каматним стопама и сличним питањима.

Новчанице се неће укинути

Одлука о редизајну долази након што је одлука ЕЦБ-а о могућности имплементације новог дигиталног евра забринула многе и потенцијално наговестила смрт физичког новца.
Лагардова је нагласила да се новчанице неће укинути.
"Новчанице остају. Оне су тактилни и видљиви симбол заједничке Еуропе, поготово у временима кризе, а још су увек изузетно тражене. Након 20 година, време за ревизију изгледа наших новчаница како бисмо их учинили приступачнијима Европљанима свих старосних скупина и култура“, рекла је Лагардова.
Тренутно је у оптицају 27,6 милијарди евро новчаница које вреде више од 1,5 билиона евра.
Највише је новчаница од 50 еура, којих има 13,4 милијарди, а следе их новчанице од 20 евра, којих има 4,5 милијарди. Новчаница од 100 евра има две милијарде, а исто је толико и новчаница од 10 и пет евра. Новчанице од 200 и 500 су ређе, а сваких има по једну милијарду, пренео је Б 92.
Централне банке земаља Еврозоне престале су 2019. године да издају новчанице од 500 евра јер је постојала бојазан да их криминалци користе за ефикасно пребацивање великих количина готовине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала