- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Локални избори потврдили – с ДПС-ом нико неће у коалицију

© REUTERS / Stevo VasiljevicМило Ђукановић на митингу ДПС-а у Подгорици.
Мило Ђукановић на митингу ДПС-а у Подгорици. - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Резултати локалних избора на Цетињу, у Мојковцу и Петњици, 15 мјесеци након парламентарних избора и више од 8 мјесеци после локалних избора у Никшићу, указују да је дефинитивно успостављен тренд да ДПС и у срединама које су била њена упоришта, попут Мојковца и Цетиња, губи подршку и има значајан пад, али и да нико неће с њом у коалицију.
Резултате локалних избора у те три општине овако за Спутњик коментарише Александар Дамјановић, некадашњи функционер СНП-а и доскорашњи директор Управе за порезе и Царина Црне Горе.
Резултати гласања у Мојковцу показали су да ДПС након 16 година иде у опозицију у овом граду. На Цетињу је ова странка добила највише мандата, али недовољно да сама руководи, док једино у Петњици имала апсолутну већину.
Дамјановић истиче да се не ради само о чињеници да ДПС губи власт у Мојковцу, или да без широке коалиције не може успоставити власт на Цетињу, већ и о нечем што има дугорочне консеквенце.
“ДПС-у подршка од 40 одсто и више грађана у неким срединама и статус најјаче појединачне партије не значи ништа када ниједан релевантан политички субјект не жели у коалицију са том странком”, каже Дамјановић.
Он напомиње да треба имати у виду чињеницу да кроз мјесец, два слиједе избори у Беранама и Улцињу, гдје ће се готово извјесно наставити пад подршке ДПС-у, све до маја мјесеца када слиједи серија избора у неколико већих градова, укључујући Подгорицу.
„У мају је последњи рок за одржавање локалних избора у 14 црногорских општине, међу којима су и Подгорица, Бар, Бијело Поље, Пљевља...дакле већи градови. Након тих избора доћи ће до озбиљних политичких промјена на локалном нивоу, наравно и у градовима гдје је ДПС дуго на власти, попут Подгорице. То ће утицати на динамику политичких процеса, али и на озбиљну прекомпозицију политичке сцене у Црној Гори“, увјерен је Дамјановић.
РЕГИОН
Шта су показали локални избори у Црној Гори
Гласање у Црној Гори  - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
РЕГИОН
Мојковац слави, ДПС после 16 година пао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала