- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: НАТО се боји да ће Русија одсећи Балтик помоћу миграната

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
У Украјини и НАТО-у страхују да Русија може за мање од два сата да заузме Сувалски коридор – једину заједничку границу балтичких земаља са осталим чланицама алијансе – уз помоћ миграната који су се нагомилали у Белорусији, пише „Тајмс“ позивајући се на изворе.
Извори у НАТО-у и у Украјини изјавили су за лист да би Москва наводно могла да пошаље мигранте према коридору како би започели нереде.
„Затим би тамо могле да упадну руске трупе и у ​​коридору поставе војне патроле под изговором хуманитарне кризе. То ће омогућити Русији да обједини снаге у Калињинградској области са Белорусијом. Како сматра украјинска страна, све то може да се уради за мање од два сата“, истиче „Тајмс“.
Према мишљењу украјинског извора, Москва наводно може да искористи мигрантску кризу на граници Белорусије и Пољске како би одвукла пажњу НАТО-а током напада на Украјину.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
У Москви су такође навели да сматрају неприхватљивим изјаве пољских власти о „одговорности” Русије за ситуацију са мигрантима на граници са Белорусијом. Осим тога, како је рекао портпарол руског председника, Москва сматра нетачном изјаву САД да су дејства председника Белорусије Александра Лукашенка усмерена на скретање пажње са потеза Русије на граници са Украјином.
У последње време се у западним медијима покренуо нови талас чланака у којима се тврди да Русија наводно спрема инвазију на територију Украјине. У Кијеву су прво изјављивали да нису забележили концентрисање руских трупа у близини својих граница, али су потом почели да тврде да Москва планира да нападне свог источног суседа.
У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
РУСИЈА
Захарова: Након америчке и немачка штампа измишља наводну руску инвазију на Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала