- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Почела са радом прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији /видео, фото/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICДата центар у Крагујевцу
Дата центар у Крагујевцу - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
У Државном дата центру у Крагујевцу данас је пуштена у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији.
Национална платформа за вештачку интелигенцију представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.
Дата центар у Крагујевцу су посетили председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, као и директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, а добродошлицу им је пожелела "Даца" - Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин.
Посао центра је, каже, да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.
Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICДата центар у Крагујевцу
Дата центар у Крагујевцу - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Дата центар у Крагујевцу
Иначе, Национална платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.
Захваљујући тој платформи Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.
Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је реч о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредна 30 милиона евра.
Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.
Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

Вучић: Изградићемо и додатни објекат за податке МУП-а, Војске и БИА

Председник Александар Вучић поручио је да су суперкомпјутери, попут оног који је данас покренут у Државном дата центру у Крагујевцу, као и област вештачке интелигенције шанса и за Србију, за њен даљи развој, истичући да Шумадија данас има нешто што нема нико у региону.
Вучић је рекао да је у изградњу Дата центра уложено укупно 55 милиона евра, а да је само суперкомпјутер коштао око два милиона, те да је поносан што Србија то има.
Навео је да ће у оквиру Дата центра бити изграђен и додатни објекат за податке МУП-а, Војске и БИА, што ће бити највећа база за све податке.
Цитирао је Стива Џобса који је рекао да је иновативност способност да се промена перципира као прилика, а не као претња:
“Суперкомпјутери, вештачка интелигенција су шанса и за Србију, можемо да будемо технолошки ''хаб''", истакао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала