- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија наставља војну сарадњу са Индијом

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и премијер Индије Нарендра Моди
Председник Русије Владимир Путин  и премијер Индије Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Русија намерава да настави сарадњу са Индијом у области војно-техничке сарадње, укључујући заједничке вежбе, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Настављамо да развијамо односе како у међународној сцени, тако и у војној области. Одржавамо заједничке војне вежбе и у Индији и у Русији. Захвални смо вам што схватате ову компоненту нашег рада. Намеравамо да наставимо да радимо у овом правцу“, рекао је Путин на почетку састанка са индијским премијером Нарендром Модијем.

Осим тога, руски лидер је истакао да Москва сарађује са Њу Делхијем у војно-техничкој области као ни са једним другим партнером.
„Заједно се бавимо развојем високотехнолошких војних производа и производње, укључујући и у Индији“, додао је председник.
Путин је додао да се Русија односи према Индији као према великој сили са пријатељским народом и „дивном историјом наших односа“.
„Односи између наших земаља се развијају и гледају у будућност. Ако смо прошле године имали пад трговинског промета за више од 17 одсто, онда је у првих девет месеци ове године раст већ био већи од 38 одсто“, приметио је руски лидер.

Пандемија није зауставила развој односа

Индијски премијер Нарендра Моди сматра да пандемија вируса корона није успела да заустави темпо развоја односа између Индије и Русије.
„Упркос сложености пандемије, нема никаквих промена у темпу развоја наших односа, нашег посебно привилегованог стратешког партнерства“, истакао је Моди на почетку руско-индијског самита у Њу Делхију.
Он је додао да русија и Индија блиско сарађују у борби против пандемије ковида, било да се ради о „испитивању вакцина, њиховој производњи, пружању хуманитарне помоћи или помоћи људима који се враћају кућама у ово тешко време“.
Моди је додао да две државе настављају да јачају сарадњу у одбрамбеној и космичкој области.
Споразуми потписани данас у различитим областима такође ће нам помоћи да проширимо нашу сарадњу. Наша одбрамбена сарадња јача кроз заједнички развој, заједничку производњу“, истакао је Моди.
Он је напоменуо да се шири и сарадња у области свемира и цивилне нуклеарне енергије.
Путин је раније данас стигао у Њу Делхи где се састаје са премијером Индије. Ово је први лични сусрет двојице лидера после састанка на маргинама самита БРИКС-а у Бразилу 2019.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала