- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта ће Меркелова да ради после 16 година проведених на челу Немачке

© Sputnik / Алексеј Витвицки / Уђи у базу фотографијаАнгела Меркел
Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
После 16 година проведених на челу Немачке, Ангела Меркел одлази у политичку пензију, а светски медији нагађају чиме ће се после тога бавити.
Дугогодишња немачка канцеларка није много говорила о својим плановима након што 8. децембра преда власт социјалдемократи Олафу Шолцу, пише АФП, подсетивши да је својевремено изјавила да прво што жели да уради након повлачења из политике је да „мало одспава“.
Током четири мандата, 67-годишњу Меркелову су често називали најмоћнијом женом на свету, али је она недавно наговестила да јој власт неће недостајати.
„Врло ћу брзо схватити да је то сада одговорност неког другог. И мислим да ће ми се та ситуација много допасти“, изјавила је летос Меркелова током посете Вашингтону.
Славна по издржљивости и способности да остане свежа након целоноћних састанака, Меркелова је једном приликом изјавила да може да „складишти сан као што камила чува воду“. А када су је у Вашингтону упитали о пензији, немачка канцеларка је одговорила:
© AP Photo / Markus SchreiberНемачка канцеларка Ангела Меркел у Бундестагу
Немачка канцеларка Ангела Меркел у Бундестагу - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Немачка канцеларка Ангела Меркел у Бундестагу
„Можда ћу покушати нешто да читам, па ће очи почети да ми се склапају јер сам уморна и мало ћу да одспавам“.

За почетак ништа

Меркелова, која је изабрана за посланика недуго после уједињења Немачке 1990. године, недавно је рекла и да никад није имала времена да размишља о томе што би још могла да ради.
„Никад нисам имала нормалан радни дан, па је природно што сам престала да се питам шта ме занима ван политике“, изјавила је током заједничког интервјуа са нигеријском књижевницом Чимамандом Нгози Адичи.
„Напунила сам 67 година и није ми на располагању преостала неограничена количина времена. То значи да морам пажљиво да размислим о томе шта желим да радим у наредној фази живота. Да ли желим да пишем, планинарим, останем код куће, путујем по свету? За почетак сам одлучила да ништа не радим, па ћемо да видимо шта ће се десити“, казала је Меркелова.
Француска агенција напомиње да претходници Меркелове нису дуго остајали у сенци после одласка с функције. Хелмут Шмит, канцелар до 1982. године, постао је један од уредника недељника „Цајт“ и популаран политички коментатор. Хелмут Кол је отворио своју консултантску компанију, а Герхард Шредер је постао председник Савета директора „Росњефта“.
Немачки писац Давид Сафиер замислио је узбудљивију будућност за бившу канцеларку у свом роману „Мис Меркел“, у ком она истражује тајанствено убиство.

Узгајање поврћа

Меркелова би могла да пожели да проведе више времена са супругом Јоакимом Зауером у Хохенвалдеу, сеоцету поред града Темплина у бившој Источној Немачкој где је одрастала и где има викендицу коју је користила за одмор.
Тамо би, пише АФП, могла да се посвети узгајању поврћа, посебно кромпира пошто је у разговору за магазин „Бунте“ 2013. рекла да у томе посебно ужива.
© AP Photo / Markus SchreiberАнгела Меркел ће имати пензију од 15.000 евра.
Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Ангела Меркел ће имати пензију од 15.000 евра.
Познато је и да воли италијанско вулканско острво Искија код Напуља, као и тамошње место Сант Анђело. Бивша научница могла би и да држи говоре на бројним универзитетима, од Сеула до Тел Авива, која су јој уручила почасне докторате.

Пензија 15.000 евра

Меркелова ће примати пензију од 15.000 евра месечно, према проценама немачког Удружења порезних обвезника. Међутим, како се напомиње, она никада није била расипница — живела је у Берлину у стану на четвртом спрату и често је сама ишла у продавницу по намирнице.
Канцеларка је 2014. чак одвела кинеског премијера Лија Кећијанга у свој омиљени супермаркет након билатералног сусрета.
Стога, могуће је да ће некада најмоћнија жена света једноставно проводити мирне вечери код куће, уз своје омиљено бело вино и најдраже јело — супу од кромпира, закључује француска агенција, а преноси „Индекс“.
Церемонија одавања почасти одлазећој канцеларки Ангели Меркел - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
СВЕТ
Бакље и хит из ДДР-а: Како се немачка војска опростила од Ангеле Меркел /видео, фото/
Немачка канцеларка Ангела Меркел  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
СВЕТ
Крај једне ере: Ангела Меркел више нема овлашћења кацеларке Немачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала