Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Укинути закључне оцене на крају првог полугодишта“: Министарству просвете стигао предлог

© Sputnik / Јована ВукотићУченици из Србије
Ученици из Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Форум београдских гимназија позвао је Министарство просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању, у циљу укидања закључивања оцена на крају првог полугодишта.
Претходна и текућа школска година показале су потпуну непредвидивост у погледу начина похађања наставе и у оцењивању ученика због сложених епидемиолошких услова и та неизвесност нужно је наметала и константну јурњаву за оценама, што поништава основне принципе образовања које би требало бити усмерено ка стицању знања, а не испуњавању бирократских форми, оценио је Форум београдских гимназија.
Педагошко искуство потврђује да закључивање оцена на полугодишту нема нарочити значај, имајући у виду да закључена оцена са полугодишта не утиче на извођење закључне оцене на крају школске године, јер се закључна оцена на крају године изводи на основу свих добијених током школске године.
Истраживање које је спровео Форум београдских гимназија међу гимназијским наставницама показало је да извођење закључних оцена представља снажан психолошки притисак и то, како за наставнике, тако и за ученике, додаје се у саопштењу.
Такође, Форум београдских гимназија указује да је закључивање оцена на полугодишту раније укинуто и у другим државама, укључујући и државе у региону, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала