- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Ако не желите с Лавровом, слушаћете Шојгуа“: Медији о питању Украјине у односима Русије и Америке

© AP Photo / Ivan SekretarevЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Опасност од „инвазије“ Русије на Украјину је преувеличана, Москва и Вашингтон имају шансе да се договоре о главним проблемима иако управо Бела кућа провоцира Кремљ на узвратне акције на граници, пише париски „Фигаро“.
У чланку стручњак за питања европске геополитике Флоран Парамантје истиче да су активности Русије на граници са Украјином послецида честих провокација које долазе од Запада, а посебно САД.
„Русија покушава да одреагује на два или три недавна војна догађаја: појаву турских беспилотних летелица, јачање војног присуства НАТО у Црном мору и пролазак америчких бомбардера на 20 километара од Русије. Пре неколико недеља председник Владимир Путин је затражио писане гаранције за безбедност Русије“, навео је експерт, додајући да Москва у сваком случају евентуално приступање Украјине НАТО сматрати неприхватљивим.
Парамантје је изнео мишљење и о комуникацији две земље поводом Украјине.
Он сматра да две земље имају шансе да нормализују односе јер су њихове снаге прилично равноправне, али да неделикатност било које од страна може да доведе до тежих последица.
„У тој кризи Москва има одређену позицију и поручује Вашингтону: ‘Ако не желите да комуницирате са Сергејом Лавровом, ништа страшно. Али, онда ћете морати да чујете руског министра одбране Сергеја Шојгуа’. А то говори о многоме“, навео је француски стручњак.
Он је додао и да Кремљ жели да о овоме разговара само с Белом кућом.
„Русија не жели да дискутује о миру са украјинским руководством, него само са САД. Она сматра да нема никаквог смисла преговарати са Европљанима или чак и са НАТО, јер ће се они у сваком случају обратити Сједињеним Државама за одобрење пре доношења било какве одлуке. Русија жели да разговара само са ‘главним’ “, закључио је он.
Подсетимо, Кијев и западне земље, у првом реду Америка, у последње време оптужују Русију да концентрише снаге на граници са Украјином и да припрема инвазију на ту земљу.
Руски званичници су у више наврата истакли да Москва премешта снаге на својој територији, али да никоме не представља претњу, а да НАТО, изговарајући се наводом опасношћу од руске инвазије на Украјину, помера своје снаге на исток ка руским границама.
МИП Русија - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
РУСИЈА
Захарова: Америка спроводи специјалну операцију против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала