- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка одрешила кесу: Четири милијарде долара за војно обуздавање Русије

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Одбрамбени буџет Сједињених Америчких Држава за 2022. годину предвиђа издвајање четири милијарде долара за иницијативу војног обуздавања Русије, као и 300 милиона долара војне помоћи Украјини, наводи се у тексту нацрта закона који је објавила комисија Представничког дома.

Како је прецизирано у документу, „нацрт закона укључује четири милијарде долара за Европску иницијативу за обуздавање (ЕДИ) и додатне инвестиције у сврхе ЕДИ што је према проценама за 569,8 милиона више, него што је био захтев Беле куће“.

Такође, нацрт укључује 300 милиона долара „за иницијативу унапређења безбедности Украјине, која осигурава подршку и помоћ украјинским Оружаним снагама. Ради се о повећању у односу на буџетски захтев од 250 милиона долара“.
Другим речима, за помоћ Украјини издвојено је 50 милиона долара више него што је тражила америчка администрација.
Војни буџет представљен је без помињања санкција против „Северног тока 2“, сведочи нацрт закона који је објавио комитет Представничког дома.
Раније су републиканци захтевали да санкције буду укључене у нацрт закона за одбрану, па су га чак и привремено блокирали због њиховог одсуства. Бела кућа, која се противи санкција против компанија – оператора гасовода, критиковала је поступак републиканаца.
Такође, документ не укључује санкције против руског сувереног дуга.
Нацрт закона о војном буџету, који је данас представљен, требало би да буде одобрен у Представничком дому и Сенату пре него што га потпише амерички председник Џо Бајден. Нису искључене и даље измене, иако је документ прелиминарно усаглашен уз присуство представника обе странке.
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
СВЕТ
Републиканци блокирали усвајање војног буџета због "руске претње"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала