Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ Куртију: Извините, али морамо да наставимо да тражимо да примените ЗСО

© AP Photo / Olivier HosletШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да је влада у Приштини у обавези да примени Споразум о Заједници српских општина.
"Извините премијеру (Куртију) али морамо да наставимо да тражимо да примените Споразум о Заједници српских општина", изјавио је Борељ у Бриселу на прес конференцији у Бриселу и тако реаговао на Куртијев одговор на питање новинара Танјуга.
Курти је пре тога, на питање нашег извештача Танјуга да ли се лично осећа одговорним када високи представник каже да не примећује доказе о конструктивности за наставак дијалога, и на питање да ли има план да примени обавезе из споразума о ЗСО, рекао да постоје 33 споразума између Приштине и Београда, а да званични Београд, како тврди, није спровео 2/3 тих споразума и да "Београд увек воли да напомене један споразум који није прошао тест на нашем Уставном суду".
Курти наводи и да 2015. година, када је објављена одлука суда, нико од Срба на Косову није протестовао против тога, већ, како каже, само званични Београд.
"Време је да имамо дијалог од кога ће грађани једини имати користи, а не политичари", поручио је Курти.
Он је додао да је неопходан, како је рекао, "демократски карактер дијалога", односно да људи имају користи, и да су сва решења која долазе одозго ту да се угоди политичарима и да нису демократска.
Курти је, такође, тврдећи за себе да је демократа рекао да зато верује да будућа поглавља не би требало да угађају политичарима, већ народу.
На питање новинара да ли је са Куртијем директно разговарао о конструктивности у примени бриселских споразума укључујући и ЗСО, Борељ је рекао да очекује пуну примену тих споразума ради нормализације односа Београда и Приштине.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СРБИЈА
Курти у Бриселу са фуснотом, нема обележја Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала