- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кад имовина пензионог фонда надмаши економију државе: Како изгледа најбољи пензиони систем на свету

Пратите насTelegramOdyssey
Исландски пензиони систем толико је успешан у гомилању штедње будућих пензионера да је недавно проглашен најбољим у свету.
Радно активни Исланђани морају да одвајају најмање 12 одсто за пензије, али у већини уговора о раду пензиони допринос износи 15,5 одсто, од чега послодавац плаћа 11,5 процената.
Исландски пензиони систем претекао је холандски и дански и попео се на прво место листе „Mercer CFA Global Pension Index“ објављене у октобру.
Ова листа узима у обзир факторе попут „релативно великодушне“ државне пензије те добро регулисаног и управљаног приватног система који покрива све запослене.

Већа диверсификација

Имовина под управљањем пензијског система двоструко је надмашила вредност исландске економије, па тамошња влада размишља да фондовима омогући већу диверсификацију отварањем могућности да улажу у иностране хартије од вредности.
Такав заокрет подстакнуо је централну банку да позове на опрез будући да су страна улагања тренутно ограничена на 50 одсто имовине, преноси Блумберг.
„Систем је постао врло велик“, рекао је тамошњи министар финансија Бјарни Бенедиктсон илуструјући да кумулативна штедња досеже 6,4 билиона исландских круна (око 49 милијарди америчких долара).
„Нема сумње да не можемо ограничити све инвестиционе прилике на домаће тржиште“, додао је он.
Удружење пензионих фондова предлаже укидање горње границе за страну имовину или барем дизање плафона између 60 и 65 одсто.
Исланд је зависан од туризма и рањив на измене економских узлета и падова. Након банкрота „Лиман Брадерса“2008. потонуо је банкарски сектор и домаћа берза на којој је пензиони систем изгубио више од петине. Будући да се неки од фондова приближавају горњим улагачким границама, све су гласнији они који траже да се ограничења ублаже, пише Пословни.хр.
Гувернер централне банке Асгир Јонсон упозорио је да свако повећање улагања у стране хартије од вредности мора бити врло лагано и усклађено с домаћом економијом.
Драстична промена могла би угрозити вредност круне у време када се земља суочава с падом броја туриста због пандемије короне.
„Морамо зарадити девизе које ће фондови користити за улагања у иностранство продајом рибе или другом врстом извоза, попут туризма“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала