- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Кинеска морнарица излази на Атлантик“: Амерички медиј тврди да Пекинг „звецка оружјем“

© AP Photo / Zha ChunmingДва брода кинеске ратне морнарице у Јужном кинеском мору испаљују ракете на једној од војних вежби.
Два брода кинеске ратне морнарице у Јужном кинеском мору испаљују ракете на једној од војних вежби. - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Кина намерава да направи прву поморску базу на Атлантском океану, чиме добија могућност да распореди ратне бродове насупрот источне обале САД, тврде амерички медији.
Пекинг планира да направи војну базу у Екваторијалној Гвинеји, земљи са 1,4 милиона становника на западној обали Африке, тврди „Вол стрит џурнал“ позивајући се на неименоване америчке званичнике упознате са тајним обавештајним подацима.
Кина разматра изградњу базе у Бати, граду у ком већ постоји кинеска комерцијална лука за бродове дубоког газа, наводи амерички медиј.
Војна база могла би да се користи за одржавање и наоружавање кинеских ратних бродова, чиме би се звецкало оружјем наочиглед Вашингтона, пише „Вол стрит џурнал“.
Према наводима тог званичника, Бела кућа је упозорила Екваторијалну Гвинеју да би „поједини могући потези у које је умешана кинеска активност, могли да отворе питање забринутости за националну безбедност“.
Ни Кина ни Екваторијална Гвинеја нису се оглашавале по овом питању, али је кинески министар спољних послова Ванг Ји одржао састанак са колегом из афричке земље Симеоном Ојоно Есоно Анжем у Сенегалу пре месец дана, преноси РТ.
Кинески државни лист „Глобал тајмс“ недавно је објавио да би било „незамисливо“ да се Пекинг упусти у „стратешку игру великих сила“ на Атлантику, али је додао како је Кина инвестирала велика средства у Африци и како планира да се бори против пирата у региону.
„Уколико би Кина основала морнаричку станицу за снабдевање због тога, она би имала другачију намену него што то САД замишљају. Она би користила региону без наношења штете“, написао је у коментару „Глобал тајмс“.
Кинески морнар на фрегати - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Амерички генерал: Кина жели поморску базу на афричкој обали Атлантика
Израелска компанија црта мету руским радарима и хеликоптерима (видео) - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички медији: Русија и Кина би могле да баце САД на колена за један дан
Амерички бродови у Ценом мору - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СВЕТ
Амерички медији: Бројни проблеми у нашој морнарици – у случају рата исход би био неизвестан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала