- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је британска „сабља“ за С-400 који уништава мете величине новчића на 70 километара

© Sputnik / Vitaliy AnkovРуски ПВО систем С-400
Руски ПВО систем С-400 - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
ПВО системе способне да погоде мету величине тениске лоптице Русија је имала пре више од 20 година, а данас С-400 може да уништи објекат величине новчића на висини 70 километара, тако да Лондон касни, изјавио је руски војни експерт пуковник Сергеј Хатиљов поводом медијских писања о новом британском ПВО систему „Небеска сабља“.

„Руски ПВО систем С-400 може да уништи објекат величине новчића од пет рубаља на висини 70 километара, што вероватно надмашује могућности британског система 'Sky Sabre'“, прокоментарисао је стручњак наводе да Британија има нове системе ПВО за одбијање напада Су-57 способне да погоде мету величине тениске лоптице.

С тим у вези, он је у интервјуу за лист „Взгљад“ посаветовао „Енглезима да маркетиншке изјаве о новом ПВО систему задрже за себе“.
У светлу поменутог саопштења да нови ПВО систем може да погоди мете величине тениске лоптице које лете брзином звука, Хатиљов је изјавио да је Москва „тим примером представила руске системе за праћење ваздушних и космичких тела пре више од 20 година.

„Тада је речено да наши системи могу да детектују изнад Средоземног мора, лоцирају координате и униште објекат величине тениске лоптице. Тај систем не садржи само систем за паљбу, већ и станице за упозоравање о ракетном нападу“, истакао је експерт.

Како је рекао, „ловац Су-57 није најсложенији објекат за противваздухопловну одбрану, због чега је немогуће проценити средства за ваздушну заштиту у погледу могућности обарања те мете“.

Оно што је много важније, систем 'Викинг', који је ушао у састав ПВО копнених снага, четири пута надмашује 'Sky Sabre' по својим тактичко-техничким перформансама. На пример, наш систем има више канала за мету – скуп елемената ПВО који обезбеђују истовремено праћење и гађање једне мете“, објаснио је стручњак.

Бивши начелник Команде за специјалне намене ПВО и ПРО руског ратног ваздухопловства подсетио је да руски ПВО систем има домет гађања 83 километра.
Ако су претходне верзије имале четири ракете, сада их је шест на самом лансеру и 12 на транспортном возилу за пуњење муницијом, из којег такође може да се пуца, истакао је он.

„Британија генерално није баш јака у погледу ПВО. Све што је у последњих 30 година увела у састав наоружања је застарело америчко оружје“, објаснио је Хатиљов.

Истовремено, указао је на бескорисност новог британског оружја у светлу хиперсоничног оружја које поседује Русија.
„Британија данас практично нема средства за супротстављање нашим хиперсоничним ракетама које лете брзином осам или 10 маха“, закључио је војни експерт.
Подсетимо, раније је лист „Тајмс“, позивајући се на изворе у Министарству одбране Велике Британије, писао да је британска војска добила нови ПВО систем „Небеска сабља“ (Sky Sabre) за одбијање претњи које представљају руски ловци.
Противваздушни ракетни системи С-400 Тријумф на Криму - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
РУСИЈА
С-400 би победио: Кинески медији о надмоћи руског система над америчким конкурентом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала