- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: ЕУ је пукла по шаву, улазимо у ново доба без рукавица

© AP Photo / Tibor IllyesВиктор Орбан и Ангела Меркел
Виктор Орбан и Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Тканина Европске уније раздвојила се по шаву због мигрантске кризе и биће потребни надљудски напори за обнављање европске сарадње у пост-Меркел ери, тврди мађарски премијер Виктор Орбан.
Мађарски председник владе Виктор Орбан објавио је на службеној страници канцеларије премијера текст о немачкој канцеларки на одласку Ангели Меркел.
„Ангела Меркел 8. децембра престаје да буде немачка канцеларка. Део живота житеља средње Европе отићи ће с њом“, стоји у уводу у Орбанов текст који носи наднаслов „Самиздат бр. 14“.
Мађарски премијер пише како су Меркелова и он годинама трпели јер су били у опозицији, па је прво она постала канцеларка, а онда се и његова партија вратила на власт, те су заједно управљали финансијском кризом 2010. и „били партнери у борби да Европску унију одржимо на окупу“.
„Лојални и дисциплиновани Немци те бунтовни и несмотрени Мађари заједно су се борили за исти циљ, Европу у којој ће се све нације осећати као код куће“, написао је Орбан.
Мађарски премијер наводи да је „уследила руптура, или боље речено фрактура, отворена фрактура 2015. године, инвазија миграната“.
„То је као повреда после које се спортиста више никад неће кретати као пре. Он иде на рехабилитацију, труди се, мучи се, али више из части. Он зна, а након неког времена призна себи да више не може повратити стару форму“, написао је Орбан.
Према његовом мишљењу, „мигрантска криза сама по себи је била велики тест“.
„Постала је Рубикон јер је показала дубоке филозофске, политичке и емотивне разлике између нас у поимању нација, слободе и улоге Немачке“, пише Орбан.
Та криза открила је да је Мађарима и другим становницима Средње Европе домовина кључна, тврди мађарски премијер.
„Нација је исходиште, а без патриотизма не може бити здравог емотивног живота. Испоставило се да су се Немци приклонили другом развојном путу европске цивилизације, да иду ка томе да буду постхришћанска и постнационална држава“, додао је.
Ми Мађари разумемо да Немци то не сматрају проблемом, каже Орбан.
„Они то не сматрају цивилизацијском болести коју треба излечити, него то сматрају природним, пожељним, па чак и морално супериорнијим исходом. Тканина Европске уније тада се раздвајала по шаву и није било начина да се то спречи. Миграције, пол, федерализована Унија, германизација Европе. Обнављање европске сарадње захтеваће надљудске напоре у пост-Меркел ери“, тврди Орбан.
Мађарски премијер пита се да ли је Ангела Меркел отворила врата невољи.
„Или је, баш супротно, покушала да заузме чврст став, али је на крају подлегла притиску с левице и померила се у страну? Данас не знамо одговор на то питање“, написао је.
„Гледајући на проимиграцијску, про-родну, федералистичку, пронемачку агенду нове немачке крајње леве владе, на мистерију Меркел могуће је дати оба одговора. Време ће показати“, каже Орбан и додаје да „једино за чиме жали, као бивши борац, је то да нама, својим колегама, њено животно дело и 16 година на челу немачке владе нису дали одговоре“.
„Једна је ствар сигурна: ера двосмислености, прикривене политике и врлудања завршила се с Меркеловом. У ново доба улазимо без рукавица“, закључио је Орбан.
О томе шта стоји у коалиционом споразуму „семафор коалиције“, зашто „Шпигл“ оцењује да су прве пукотине у будућој влади Немачке већ постале видљиве, о каквој „хибридној агресији“ говори лидерка Зелених и будућа шефица немачке дипломатије Аналена Бербок у контексту Русије и Кине, и шта ће то значити за Западни Балкан у емисији „Нови Спутњик поредак“ говорили су некадашњи дописник „Политике“ из Берлина Мирослав Стојановић и новинар из Лондона Синиша Љепојевић:
Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
СВЕТ
Шта ће Меркелова да ради после 16 година проведених на челу Немачке
СВЕТ
Орбан на масовном скупу у Будимпешти оптужио САД и ЕУ да хоће да га сруше
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
СВЕТ
ЕУ прети Мађарској дуготрајним казнама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала