- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф ЦИА: Оседео сам због Русије и Ирана

© AFP 2023 / AL DRAGOДиректор ЦИА Вилијам Бернс
Директор ЦИА Вилијам Бернс - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Шеф ЦИА Вилијам Бернс открио је у интервјуу за „Волстрит џорнал“ да је због Русије и Ирана оседео.
Како је навео, највећим делом оседео је током рада у амбасади Америке у Русији. Дужност амбасадора обаљао је од 2005-2008. године.
Бернс каже да су преговори са Иранцима о нуклеарном оружју други разлог за то.

Необично нагомилавање руских снага на граници са Украјином

Он је у интервјуу за амерички лист навео да САД у последњих неколико недеља региструју „необично нагомилавање руске војске“ на граници са Украјином, али при томе није изнео никакве доказе за наводне планове Русије за дестабилизацију те земље.

„Оно што смо видели последњих недеља јесте константно и необично нагомилавање руског војног присуства код украјинских граница, а видели смо и планове за дестабилизацију Украјине и даље увећавање броја војника“, рекао је шеф ЦИА.

Рекао је и да га председник Америке у новембру послао у Москву да руским властима директно пренесе да су САД озбиљно забринуте због Украјине и какве последице прете Русији.
Према његовим речима, амерички председник Џозеф Бајден је разговарао са кључним савезницима Америке о свему томе, а Америка и савезници последњих неколико недеља активно су размењивали обавештајне податке.

„Никада не бих потценио апетите председника Путина за ризик по питању Украјине“, рекао је он и додао да се на то мора одговорити активностима у циљу обуздавања и дипломатијом.

Бернс сматра да би руско руководство, имајући у виду смену на челу Немачке и предстојеће председничке изборе у Француској, могло да рачуна на то да је ЕУ заузета својим унутрашњим питањима.
Такође, Русија би, према његовом мишљењу, могла да мисли да се сада налази у позицији економске силе у односу на то где је била руска привреда била пре неколико година, између осталог и захваљујући високим ценама за гас.
Бернсов интервју се појавио уочи разговора председника Америке и Русије током којег, како је најавила америчка страна, Џозеф Бајден намерава да изрази забринутост због Украјини.
У Русији, међутим, сматрају, да Вашингтон настоји да дигне тензију пред разговоре како би сваки напредак приказала као успех америчког лидера.
Подсетимо, западни медији су више пута оптуживали Русију да припрема наводну инвазију на Украјину, лицитирајући с бројем војника које Москва концентрисала на граници – од 75.000 до 175.000.
Америчка агенција „Блумберг“ писала је о томе да је Русија у склопу тих планова пребацила део снага чак до Камчатке.
Москва је на све оптужбе одговорила ставом да ни за кога не представља претњу а да је премештање снага на њеној територији – њено уставно, суверено право.
У Русији такође сматрају да западне земље користе причу о наводној инвазији како би даље помериле своје снаге на Исток.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
РУСИЈА
Кремљ: Неколико сати разговора не може очистити „Аугијеве штале“ у односима Русије и Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала