- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Постоје три тачке у којима може почети рат

© AFP 2023 / StringerВојници Народноослободилачке армије Кине
Војници Народноослободилачке армије Кине - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Постоји све већи ризик да могу да избију три војна конфликта која прете да постану „драматична“ за САД, изјавио је колумниста „Вол Стрит Џурнала“ Џералд Сеиб.

„САД и њихови савезници пролазе кроз опасан тренутак, могуће је да је он још опаснији него што се то чини многим Американцима“, уверен је аутор.

Сеиб је рекао да је први могући конфликт „инвазија“ Русије на Украјину. Као аргумент, навео је концентрацију руске војске на граници са Украјином.
Друга могућа врућа тачка је напад Кине на Тајван.
„Председник Кине Си Ђинпинг је последњи међу кинеским лидерима који је јасно сигнализирао о својим намерама да Тајван стави под контролу Пекинга“, наводи се у публикацији.
Као разлог такве прогнозе аутор је назвао жељу актуелног кинеског лидера да преузме контролу над острвом док је на власти.
Трећу „претњу“ представља потенцијални неуспех преговора о иранском нуклеарном програму.

„Из агресивног става Ирана на преговорима, заједно са појачаним обогаћивањем уранијума, следи да је Техеран одлучио да достигне нуклеарни праг“, сматра Сеиб.

Он је навео да постоји могућност да су се САД помириле са нуклеарним статусом Ирана, али није искључио да ће такав положај задовољити Израел.
„А то значи да је будућност војних дејстава сваког дана све очигледнија“, рекао је аутор.
Русија је више пута негирала оптужбе Запада и Украјине да планира „агресивне акције“, наглашавајући да никоме не прети и нити планира да некога напада. У Министарству спољних послова Русије су раније изјавили да су сличне оптужбе на рачун Москве и изјаве о спремности да се помогне Кијеву да се заштити, уједно и смешне и опасне.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
СВЕТ
Блинкен: Ако Москва крене на Украјину чекају је веома озбиљне последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала