- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бизнис на који треба рачунати: Листе чекања за литар прескупог млека, а у Србији само 1.000 магараца

CC0 / пиксабеј / У Црној Гори магарци су угрожена врста...
У Црној Гори магарци су угрожена врста... - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Некада је то била животиња од које је зависило много послова у домаћинству, а данас постаја све ређа. Према незваничним информацијама, данас на територији Србије живи само око хиљаду јединки магарца иако узгој ових животиња може да буде вишеструко исплатив.
Литар млека кошта од 20 до 50 евра, а потражња за њим вишеструко је скочила јер се показало као изузетно делотворно у лечењу свих плућних болести, па су код произвођача формиране дугачке листе чекања.
„За магареће млеко се сматра да је по свом саставу и квалитету најсличније мајчином и једино је које чак и беба може да пије. То довољно говори колико има добрих својстава. Процењено је да има 50 одсто више протеина него кравље. Показало се одличним у лечењу кашља иза комплетан опоравак организма након тешких операција. Претходних месеци потражња за магарећим млеком је никад већа, не питају за цену“, рекао је за агенцију РИНА Слободан Симић из Природног резервата Засавица, где има фарму магараца.
Оно што је једини проблем јесте да, ма колико год било тражено, магарећег млека нема довољно. Магарица даје мале количине, а то је у просеку од неколико децилитара до пар литара по дану. Женка је гравидна (носећа) 14 месеци и током тог периода не може да се музе, као ни неколико месеци након што на свет донесе младе јер младунче не би могло да преживи уколико би се млеко узимало за продају.

„Магарци нису захтевне животиње за узгој. За разлику од коња којима треба доста неге и ветеринарских интервенција, магарци су изузетно издржљиви. Трпе осцилације у температури, а не захтевају ни посебну исхрану. Изузетно су исплативи за узгој, али врло мали број људи се одлучује на тај посао и тих животиња на простору читавог Балканског полуострва је све мање“, каже узгајивач Дарко Савељић.

Цена магарећег млека у неким европским земљама достиже и висину од преко 100 евра и може се рећи да је међу најскупљим на свету, а управо због његових посебних карактеристика сир који се од њега прави је најређи и такође најскупљи на свету, пренела је Екапија.
Производи се само на једном месту, а то је управо фарма Слободана Симића у Засавици. Кошта око 1.000 евра по килограму, што је и логично ако се узме у обзир колико је магарећег млека потребно да би се направила толика количина сира.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала