Дани словеначког филма од 8. до 11. децембра у Србији

CC0 / pexels / Skitterphoto / Филмска трака
Филмска трака - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Филмска ревија „Дани словеначког филма“ биће одржана од 8. до 11. децембра у Југословенској кинотеци, у организацији Друштва Словенаца „Сава“ у Београду, Амбасаде Словеније и Филмског центра Словеније.
Ова традиционална манифестација, која се ове године одржава по седми пут, представиће осам дугометражних филмова новије продукције и осам кратких играних и документарних филмова, који ће се приказивати пре целовечерњег филма.
Ревију филмова у Југословенској кинотеци отвориће филм „Довиђења у следећем рату“ из 1980. године, настао у сарадњи српског редитеља Живојина Жике Павловића и словеначке продукције и глумачке подршке, а према литерарном предлошку Витомила Зупана.
Биће приказана дигитализована копија у опреми Словеначког филмског центра, а пре филма, уз присуство представника министарстава културе Србије и Словеније, ревију ће отворити драмска уметница Милена Павловић, ћерка знаменитог писца и редитеља
На овогодишњим Данима словеначког филма публика ће видети и филмове „Некад су били људи“ Горана Војновића, „Застој“ Винка Модерндорфера, „Санремо“ Мирослава Мандића, „Словенац који је прелетео век“ Душана Милавеца, као осам кратких и експерименталних филмова.
Након пројекције аутори и продуценти представиће се публици и разговарати са водитељима програма.
У оквиру пратећег програма овогодишњег фестивала који уређује др Ивана Кроња, постављена је и изложба филмских плаката из опуса Живојина Жике Павловића и Витомила Зупана, уз подршку Кинотеке Словеније, Филмског центра Србије и Југословенске кинотеке у Београду.
Округли сто „Живојин Павловић у словеначкој кинематографији“ уз учеснике из Србије и Словеније, стручњаке за књижевност и филм, одржаће се другог дана ревије, 9. децембра у 12.00 у Југословенској кинотеци.
Пратећи програм обухвата и Радионицуфилмске анимације Милоша Томића и трибине на којима ће учествовати аутори, теоретичари и продуценти из обе државе. Биће представљена и књига „Естетика авангардног и експерименталног филма: Тело, род, идентитет“ Иване Кроње.
Изабрани филмови биће приказани и у културним центрима Ниша, Новог Сада, Панчева, Ковина и Смедерева, уз помоћ и присуство чланова Словеначких културних заједница и друштва. Пројекције филмова су бесплатне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала