- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Доњецк: Сада је јасно – Украјина дефинитивно изгубила суверенитет

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаЗнак на улазу у Доњецк
Знак на улазу у Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Преговори председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, током којих је о ситуацији око Украјине дискутовано без присуства представника Кијева, доказали су да је та земља дефинитивно изгубила суверенитет, изјавио је председник Народног савета самопроглашене Доњецке Народне Републике Владимир Бидјовка.
Према његовим речима, очигледно је да су ставови руског и америчког председника о питањима о којима су разговарали – различити, али је најважније да је до разговора дошло.

„Украјина је била један од камена темељаца дискусије и разговор двојице лидера јасно је показао да је та земља дефинитивно изгубила суверенитет. У овој ситуацији грађани Украјине не би требало да имају илузије да су управо због позиције њихове власти милиони Украјинаца данас фактички постали таоци политике Вашингтона“, рекао је Бидјовка за Доњецку новинску агенцију.

Бајденова реторика – агресивна и нелогична

Истовремено, политичар сматра да су тврдње Бајденове администрације о наводно опасним кретањима руских снага у близини украјинске територије – агресивне и нелогичне. Реторику америчког председника на преговорима такође је назвао прилично агресивном – Русији је прећено новим санкцијама због померања њене војске по сопственој територији.
Како је појаснио, да се ради о кретању Оружаних снага Русије у близини границе САД са Мексиком или Канадом, „реторика би могла да се перципира као основана, али реч је о кретању руских трупа у границама руске државне границе“.
С тим у вези, он је подсетио да и у Украјини потпуно отворено говоре о раду страних инструктора, оперативних центара и најразличитијим облицима рада страних војних структура на њиховој територији. Како је рекао, НАТО је већ проширио географију свог присуства у Европи.

„У исто време, сви ми видимо и знамо да су се саме Сједињене Америчке Државе и њихови савезници прилично чврсто стационирали у Украјини. Евидентно је да истина овде није на америчкој страни“, истакао је Бидјовка.

Такође је подсетио да је шеф руске државе јасно дефинисао став о ситуацији у Украјини, недопустивости ширења НАТО-а на исток, као и о националној безбедности Русије.
Мислим да га је Бајден чуо и да му политичка игра једноставно не дозвољава да то искрено призна, констатовао је председник Народног савета ДНР.

Америци не одговара деескалација у Донбасу

Међутим, он сматра да је мало вероватно да ће јучерашњи разговор двојице лидера довести до деескалације у Донбасу, јер, како каже, Вашингтону то не одговара.

„Тешко је очекивати деескалацију сукоба, јер САД одговара да преко њега врши притисак на Русију и земље ЕУ. Са своје стране ће украјинске власти, које не доносе одлуке самостално, већ слепо извршавају наређења из Вашингтона, деловати зависно од тога какву им политику понашања одреде“, закључио је представник ДНР.

Подсетимо, у уторак је одржан разговор Путина и Бајдена путем видео-везе, који је трајао око два сата. Помоћник руског лидера Јуриј Ушаков саопштио је раније да је председник Русије Владимир Путин свом америчком колеги Џозефу Бајдену током онлајн разговора говорио о „црвеним линијама“ и претњама које забрињавају Москву.
Амерички лидер је, са своје стране, изразио забринутост због заоштравања ситуације око Украјине. Према речима Ушакова, шеф Беле куће је такође упозорио Путина да САД спремају велике санкције у случају даље ескалације ситуације око Украјине. Са своје стране, руски лидер је обавестио свог америчког колегу о томе да Кијев не поштује Минске споразуме и да саботира договоре и истакао да је НАТО тај који предузима опасне покушаје освајања украјинске територије и да повећава свој војни потенцијал у блитини руских граница.
Председници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
Западни медији признали „малу победу“ Путина и да је Бајден показао - слабост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала