Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Фон Крамонова објаснила о чему је причала са Григоријем

© Фото : Eпaрхиjа дисeлдoрфска и нeмaчкаПосланица Европског парламента из редова зелених Виола фон Крамон и епископ дизелдорфски и целе Немачке Григорије Дурић
Посланица Европског парламента из редова зелених Виола фон Крамон и епископ дизелдорфски и целе Немачке Григорије Дурић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Чланица Европског парламента Виола фон Крамон наставила је на Твитеру да се бави Српском православном црквом, након што је њен коментар током полемике на тој друштвеној мрежи да "СПЦ не постоји", изазвао негодовање јавности.
Фон Крамонoова је написала да у понедељак, у разговору са епископом дизелдорфским и целе Немачке, након којег је уследила спорна изјава, ни у једном тренутку није расправљано о унутрашњој организацији Српске православне цркве, нити је довођена у питање њена аутокефалност и јединство.
Додала је да је њена порука имала за циљ "да понови лепоту плуралитета мишљења и приступа унутар једне, недељиве СПЦ".
"Остајем чврсто посвећена међуверском дијалогу и ценим вредан допринос верских поглавара као што је владика Григорије у том погледу", написала је Фон Крамон.
Епископ диселдорфски Григорије такође се огласио поводом спорног твита, рекавши да током састанка није помињана тема структуралне организације Српске православне цркве, као и да је сагласан са саопштењем Информативне службе СПЦ.
Српска православна црква је јуче у одговору Виоли фон Крамон, поручила да СПЦ у Немачкој постоји и то као део једне недељиве аутокефалне Српске Патријашије, те да и Устав СПЦ и њене уредбе важе и на територији Немачке, као и било где на њеном канонском подручју. "На основу Устава Српске Православне Цркве одговарајуће црквене власти постављају и разрешавају управе свих тела и органа, а Свети Архијерејски Сабор поставља и по потреби разрешава епархијског архијереја", наводи се у саопштењу.
Из СПЦ су, такође, навели да су поводом објаве Фон Крамон примили велики број оштрих негодовања.
Фон Крамонова, која је известилац Европског парламента за тзв Косово, је након што је на свом Твитер налогу објавила да је разговарала са епископом диселдорфским Григоријем, у преписци са корисницом те платформе навела да "СПЦ не постоји", али је убрзо потом избрисала твит.
"Не постоји "Српска православна црква", то су аутономне епархије, за разлику од Католичке цркве. Разговарајте са епископом и бићете изненађени", написала је Фон Крамон коментаришући једну од објава у преписци, а у којој се каже да је Српска православна црква "про-руска" и да би било сјајно да се то промени.
Виола фон Крамон - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СРБИЈА
Да ли је Виола направила само омашку да не постоји СПЦ у Немачкој или су мотиви опаснији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала