- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери САД и четири европске земље позвали Русију да смањи тензије на граници са Украјином

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Лидери САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије сложили су се, након онлајн састанка председника Русије и САД Владимира Путина и Џозефа Бајдена, да Москва треба да смањи ниво напетости на граници са Украјином.
„Канцеларка и шефови држава и влада који су учествовали у (телефонском разговору) истакли су своју безусловну подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине, истакавши да Русија треба да смањи тензије и тражи дипломатско решење, укључујући и у оквиру ‘нормандијског формата’ за реализацију Минских споразума“, изјавио је портпарол Владе Немачке Штефен Зајберт након телефонског разговора в. д. немачког канцелара Ангеле Меркел са председницима САД и Француске, Бајденом и Емануелом Макроном и британским и италијанским премијерима Борисом Џонсоном и Мариом Драгијем.
Према његовим речима, стране су наложиле својим саветницима да међусобно блиско координирају потезе, привлачећи партнере из ЕУ и НАТО-а.
Лидери су у претходном заједничком разговору разматрали односе са Русијом и Украјином и заложили се за обнову преговора у „нормандијском формату“.
Руски и амерички лидер разговарали су у уторак путем видео-везе. Разговор је трајао нешто више од два сата. Преовлађујућа тема била је ситуација око Украјине, а лидери су разговарали и о билатералним односима, сајбер-безбедности и иранском нуклеарном споразуму.
У последње земље из западних земаља, као и Украјине, чују се изјаве о могућој инвазији Русије на украјинску територију. Портпраол руског председника Дмитриј Песков назвао је такве информације празном и неоснованом ескалацијом напетости, истичући да Русија ни за кога не представља претњу. Он при томе није искључио могућност провокација којима би се оправдале овакве изјаве и упозорио је да ће покушаји да се криза на југоистоку Украјине реши војним путем имати озбиљне последице.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
РУСИЈА
Америка одрешила кесу: Четири милијарде долара за војно обуздавање Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала