- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Инвазија Русије на Украјину води ка консензусу о неприхватљивости „Северног тока 2“ за Запад

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Немачка и Америка су имале озбиљне разговоре о руском гасоводу „Северни ток 2“ и у случају „инвазије“ Русије на Украјину могле би да закључе да је гасовод неприхватљив, пише „Фајненшел тајмс“ позивајући се на неименованог дипломату.

„Напослетку могао би да буде постигнут консензус о томе да је ‘Северни ток 2’, ако се деси инвазија на Украјину, неприхватљив“, наводи се у чланку.

Русија је, међутим, небројено пута истицала да је тај гасовод искључиво комерцијални пројеката који је Европи од користи.
Према речима неименованог америчког званичника, Америка очекује „велику помоћ“ од Немачке у кампањи притиска на Русију у контексту ситуације у Украјини.
Очекује се да амерички званичници дођу у посету Немачкој чим буде формирана нова влада како би размотрили тему гасовода и Украјине, пише ФТ.
„ ‘Северни ток 2’ је болно питање. Оно се надвило над свиме што се тиче Русије, Немачке и Украјине“, наводи се у чланку.
Такође се додаје, уз позивање на двојицу званичника упознатих са ситуацијом, да ће захтев Берлину и Бриселу да зауставе пуштање у рад гасовода биће истакнут паралелно са пакетом санкција које Вашингтон предвиђа за Русију.
Бела кућа је после разговора председника две земље, саопштила да је судбина „Северног тока 2“ у контексту Украјине главни приоритет за САД.
Подсетимо, западни медији су више пута оптуживали Русију да припрема наводну инвазију на Украјину, лицитирајући с бројем војника које Москва концентрисала на граници – од 75.000 до 175.000.
Москва је на све оптужбе одговорила ставом да ни за кога не представља претњу а да је премештање снага на њеној територији – њено уставно, суверено право.
У Русији такође сматрају да западне земље користе причу о наводној инвазији како би даље помериле своје снаге на Исток.
Новчанице од 100 долара и једна рубља - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СВЕТ
На помолу нове америчке санкције против Русије, на удару руска валута
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СВЕТ
Бајденов саветник: „Северни ток 2“ полуга притиска против „руске агресије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала