- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Амерички лист објавио списак: Јокић предводи Србе, али није једини /видео/

© Фото : ФИБАСрпски кошаркаш Никола Јокић
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Специјализовани амерички кошаркашки сајт „Хупс Хајп“ објавио је листу од 75 најбољих неамеричких кошаркаша свих времена. Најбоље котирани Србин на листи је Никола Јокић, на осмој позицији.
„Хупс Хајп“ је направио своју листу наспрам недавно објављеној листи НБА у којој је проглашено 75 најбољих кошаркаша свих времена, независно од националности.
На вечној листи поменутог портала, на којој се налазе сви играчи који нису из САД, а независно од тога да ли су икада играли у НБА, има петоро Срба.
Најбоље рангирани (8) је Никола Јокић, актуелни МВП НБА лиге који је током своје најбоље сезоне у каријери (2020/21) имао просек од 26,4 поена (56,6%), 10,8 скокова, 8,3 асистенције и 1,3 украдене лопте.
Јокић је тренутно 252. у асистенцијама, 300. у скоковима, 427. у блокадама и 458. у поенима у историји НБА лиге.
Следећи Србин на листи је Пеђа Стојаковић (16), чувени шутер који је са Далас Мавериксима освојио једну титулу, али му то није била најбоља година у каријери.
Популарни Пеја је индивидуално најбољи био сезоне 2003/04, када је имао 24,2 поена (48%), 6,3 скока, 2,1 асистенцију и 1,2 украдене лопте.
Одмах иза њега је Владе Дивац (20), који је делио свлачионицу са Стојаковићем у Сакраменту, али био битан део и Лос Анђелес Лејкерса и Шарлота.
Вероватно најбоља сезона била му је у Ел-Еју 1994/95, када је имао просек од 16 поена (50,6%), 10,4 скока, 4,1 асистенције, једне украдене и 2,2 блокаде по мечу.
Четврти на листи Срба (50. икупно) је Дејан Бодирога, славни ас и репрезентативац Југославије који никада није играо у НБА.
Бодирога је током европске каријере освојио једно олимпијско сребро, два светска и три европска злата, три Евролиге, од чега је двапут био МВП финала.
Играо је за Реал, Панатинаикос, Барселону и Лотоматику, а као најбоља индивидуална сезона може се истаћи она одиграла 1997/98, када је у Мадриду бележио 19 поена (62%), 6,2 скока, 3,4 асистенције и једну украдену лопту по мечу.
На 67. месту налази се Предраг Саша Даниловић, садашњи председник Кошаркашког савеза Србије, који јесте играо у НБА лиги (Мајами, Далас), али тамо није остварио највеће успехе у каријери.
Даниловић је имао четири злата са европских првенстава, једно сребро са ОИ, али и један епитет МВП-ја Фајнал-фора Евролиге.
У НБА лиги је имао учинак далеко од занемарљивог, а највише се истакао последње сезоне када је трејдован у Далас, па је имао учинак од 16,6 поена (42,2%), 2,6 скокова, 1,9 асистенција и 1,2 украдене лопте по мечу.
Што се остатка листе тиче, најбољи неамерички кошаркаш икада је, према „Хупс Хајпу“, Нигеријац Хаким Олајџувон.
Следе Дирк Новицки (Немачка), Јанис Адетокумбо (Грчка), Стив Неш (Канада), Пау Гасол (Шпанија), Тони Паркер (Француска), Ману Ђинобили (Аргентина), Никола Јокић (Србија), Дикембе Мутомбо (ДР Конго), Марк Гасол (Шпанија), Лука Дончић (Словенија)...
И опет – „луди Србин“ је све знао унапред /видео/
Калифорнијска катастрофа којој нема краја – сви прсти су уперени у Србина
Син Звездине легенде полако постаје ноћна мора америчких звезда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала