- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија се свима допадала кад су јој слали кромпир као помоћ, а чим је ојачала – обуздавање

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Ограничења и санкције уводе се под изговором осигуравања безбедности Сједињених Америчких Држава, али то је потпуна бесмислица – ради се о покушају обуздавања развоја Русије, изјавио је руски председник Владимир Путин.
На састанку са учесницима Конгреса младих научника у Сочију, Путин се прво осврнуо на санкције које је америчка страна увела против Института за физику и технологију у Москви крајем новембра.
„На који начин ваш Институт угрожава безбедност САД? Ни на који, то је потпуна глупост. Постоји само једно објашњење – покушај обуздавања развоја“, оценио је Путин.
Како је објаснио, средином деведесетих година прошлог века Русија је била свима добра и свима се допадала „када су јој слали кромпир у оквиру хуманитарне помоћи“.
„Хвала и на томе, многи су то искрено радили, знам и искрено говорим о томе, јер сам разговарао са тим људима у Санкт Петербургу“, додао је руски лидер.
Међутим, према речима Путина, чим је Русија почела да излази из тешке ситуације, када је почела да се развија, почели су да гледају на њу као на конкуренцију па се ситуација променила и на политичкој сцени, и у међународној сфери, и у производњи, науци, енергетици.

„А то им се већ не допада. И наши такозвани партнери су почели да воде политику обуздавања“, констатовао је председник Русије.

Такође је објаснио како се може одговорити на западне санкције.
„Неопходно је повећавати суверенитет на глобалном нивоу“, истакао је руски лидер.
Према речима Путина, стиче се утисак да се политичке снаге у Америци такмиче, зарађујући поене на антируским санкцијама.

„Понекад се стиче утисак да се различите политичке снаге у Сједињеним Државама једноставно такмиче међусобно, показујући своје антируско расположење, и тако зарађују поене у унутрашњој политици. Једноставно у међусобној борби. Нема ништа добро у томе и оно што је занимљиво – не видим како могу изаћи из тог круга, иако ће, наравно, то морати да ураде. Једноставно ће морати због специфичног развоја ситуације у свету“, рекао је руски лидер.

Путин је кроз шалу нагласио да последњих дана стално разговара о санкцијама, између осталог, биле су тема и током јучерашњег разговора са америчким лидером Џозефом Бајденом.
Подсетимо, у уторак је одржан разговор Путина и Бајдена путем видео-везе, који је трајао око два сата. Помоћник руског лидера Јуриј Ушаков саопштио је да је председник Русије Владимир Путин свом америчком колеги Џозефу Бајдену током онлајн разговора говорио о „црвеним линијама“ и претњама које забрињавају Москву. Амерички лидер је, са своје стране, изразио забринутост због заоштравања ситуације око Украјине. Према речима Ушакова, шеф Беле куће је такође упозорио Путина да САД спремају велике санкције у случају даље ескалације ситуације око Украјине.
Онлајн разговор председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
Кључне тачке разговора Путина и Бајдена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала