- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија најављује „рат“ за тржиште свемирског туризма

© Фото : Roskosmos / Ivan Vagner„Сојуз МС-17“ се спаја са Међународном космичком станицом
„Сојуз МС-17“ се спаја са Међународном космичком станицом - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Русија неће уступити сегмент свемирског туризма америчким компанијама, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Нећемо уступити ту нишу Американцима, спремни смо да се боримо за њу“, рекао је Рогозин на састанку са одредом космонаута.

Према његовим речима, програм летења свемирских бродова „Сојуз“ за 2023. годину биће интензиван због додатних захтева за тим летовима.
„Данас сам наложио да се ревидира програм производње транспортних (свемирских бродова) у корист летелица са посадом, јер имамо две пријаве“, додао је Рогозин.
Поред туристичких летова, нагласио је, разговара се и могућим експедицијама стручњака из различитих земаља, на пример Белорусије или Турске.
Подсетимо, данас је са руског космодрома „Бајконур“ полетела ракета „Сојуз-2.1а“ са свемирским бродом „Сојуз МС-20“. У свемир су отпутовали и туристи: јапански милијардер Јусаку Маезава и његов помоћник Јозо Хирано.
У периоду од 2001. до 2009. године према уговорима са компанијом „Спејс Адвенчурс“ бродовима „Сојуз“ је на Међународну свемирску станицу превезено седам туриста. Према информацијама из различитих извора, они су за своја свемирска путовања платили од 20 до 40 милиона долара.
Трочлана посада се припрема за лет на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
Излет у васиону: Свемирски туристи након 12 година поново у „походу“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала