- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Запад заборавио да решава проблеме цивилизовано

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМИП Русија
МИП Русија - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Запад је заборавио да решава проблеме цивилизовано, чини се да је изгубио културу политичког дијалога, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Панкин.

„Партнери су заборавили да решавају проблеме на цивилизован начин, за преговарачким столом. Унилатерална ограничења су често одговор на све одлуке које нису у складу са њиховом логиком. У суштини, ниједна држава која спроводи суверену политику независну од Запада, не може да буде осигурана од њих“, рекао је он у интервјуу за Спутњик.

Говорећи о ограничењима против Минска, дипломата је оценио да је циљ санкционог притиска Запада да изаове нови талас антивладиних протеста.
„Ако причамо о Белорусији, ми врло добро схватамо да је сврха санкционог притиска који се врши на Минск да се намерно спусти животни стандард обичних људи и изазове нови талас протеста против владе. Како би другачије могло да се објасни увођење ограничења против читавих сектора белоруске индустрије, њених највећих предузећа, од којих зависи добробит стотина хиљада Белоруса?“, објаснио је Панкин.

Минск кажњен због пријатељства са Москвом

С тим у вези, заменик шефа руске дипломатије истакао је да санкције Запада против Белорусије, које погађају Русије, више личе на кажњавање Минска због пријатељства са Москвом.
„Видљиви су и геополитички фактори западног притиска на пријатељску земљу. У децембру 2020. године је амерички Конгрес усвојио Акт о демократији, људским правима и суверенитету Белорусије, који предвиђа могућност увођења санкција против грађана Русије и представника Савезне државе. Европска унија је, са своје стране, уврстила двоје Руса на свој 'црни списак'. Европски парламент је у октобру усвојио резолуцију којом осуђује руско-белоруске интеграцију. Како се то уклапа у забринутост за стање демократије у самој Белорусији, коју изражавају иницијатори санкција? То више личи на кажњавање због пријатељства са Русијом“, објаснио је Панкин.
Према његовим речима, Москва и Минск координишу напоре за усвајање мера као одговор на западне санкције. Русија ће наставити тесну сарадњу са Белорусијом како би се супротставиле притиску, каже дипломата.
Како каже, Русија осуђује санкциону праксу Запада и у сталном је дијалогу о тој теми са партнерима из Заједнице независних земаља (СНГ) и Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ).
„Стране су тренутно договориле низ мера за међусобну подршку и помоћ у случају да трећа страна уведе слична ограничења против неке од земаља ЕАЕУ, као и у циљу минимизирања штете на заједничком тржишту Савеза“, констатовао је Панкин.
Подсетимо, САД, Велика Британија, Канада и ЕУ усвојиле су нови пакет санкција против Минска због мигрантске кризе на граници републике са Пољском за коју Запад оптужује Белорусију. На санкционој листи су се нашли десетине белоруских званичника, организација и компанија које су, наводно, учествовале у „хибридном нападу“ на европски блок слањем миграната на границу Пољске, Литваније и Летоније.
Као одговор на то, прес-служба белоруске владе саопштила је да Белорусија од 1. јануара 2022. године уводи ембарго на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције против званичног Минска.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
РУСИЈА
Москва категорички осуђује санкције Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала