- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шири се тренд који би могао да заживи и у Србији: Пандемија „погурала“ нови тип некретнина

© Фото : PixabayРад од куће
Рад од куће - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Како је ове године постало очигледно да ће се код многих рад на даљину задржати као трајно решење, тако је настала и потреба за проналажењем идеалног места за рад.
У мору намена које можемо приписати становима за издавање, нашао се и један нови тренд на тржишту, који је заживео управо због пандемије и карантина. Прелазак на масовнији рад од куће, глобално гледано, био је окидач за формирање другачије категорије у свету некретнина, а то су апартмани за рад.
Током 2020. је постало јасно да се исплати издавати стан у те сврхе, а зашто баш ове године? Зато што су радници у 2021. још увек радили од своје куће, тражећи идеални начин да тај рад буде смислен и продуктиван.
С друге стране, финансијска неизвесност је навела многе да отказују и јединице за становање, а мало ко је размишљао о закупу апартмана за рад. Они имућнији радили су из хотела, а неки и из кафића (када су радили), како би имали мир и изолацију.
Како је ове године постало очигледно да ће се код многих радника, тј. у бројним компанијама - рад на даљину задржати као трајно решење, тако је настала и потреба за проналажењем идеалног места за рад (по могућству близу куће).
Такозвани пословни апартмани могу бити боље решење и за власнике, јер не треба да улажу као у некретнину за становање, што свакако не значи да јединица не треба да буде опремљена. Али, уместо модерне кухиње, са великим, класичним елементима - довољно је набавити, рецимо, индукциону ринглу, мали фрижидер, микроталасну рерну.

Обичан стан или апартман за рад - која је разлика

Свакако, овакви станови јесу врста непокретности која може да служи и за становање, те би у том случају стан требало да буде комплетно сређен. Тренд је посебно заживео и због доласка страних компанија у Србију, али и такозваних дигиталних номада.
Према Закону о планирању и изградњи, овакав тип апартмана разликује се од обичног стана, и издаје се као независна категорија у промету непокретности, премда не доносе промет као класични типови некретнина, и то треба имати у виду.
С правне стране, такође треба направити рез у смислу да се овакав тип стана не може финансирати из средстава стамбеног кредита, те укључује скупље комуналије и већи порез. Третирају се као „пословни простор“, те не подразумевају ни повраћај ПДВ-а, као што је случај с куповином првог стана, пише „Бизнис телеграф“.
Треба имати у виду да се ситуација компликује и да, уколико неко жели пренамену пословног апартмана - у стамбени простор, рачуна на цаке које му могу помоћи у лакшој организацији и започињању посла.
Бизнисмени - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Светске економије у великим проблемима – радници масовно дају отказе
Рад од куће - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СВЕТ
Послодавци у Португалији ће онима који раде од куће плаћати струју и интернет
Новац - динари - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Зашто расте порез на имовину у Србији: Одговор министра финансија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала