- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Спрема се судар Земљи најближих супермасивних црних рупа

© Фото : ESO/S. BrunierРотирајућа црна рупа
Ротирајућа црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Судар пара оближњих супермасивних црних рупа требало би да се догоди у догледно време. Ови огромни објекти најближи су један другом од било ког до сада познатог пара такозваних супермасивних црних рупа, а уједно су и најближи такав пар Земљи.
Астрофизичарка Карина Вогел са Универзитета у Стразбуру у Француској и њене колеге пронашли су ова два објекта користећи се врло великим телескопом у Чилеу. Већа црна рупа је 154 милиона пута масивнија од Сунца, а мања има 6,3 милиона маса Сунца, пише „Њу Сајентист“.
Налазе се у галаксији НГЦ 7727, која је од нас удаљена око 89 милиона светлосних година. Већа црна рупа смештена је у средишту галаксије, док је мања од ње удаљена око 1.600 светлосних година и вероватно је некада припадала једној другој, мањој галаксији коју је НГЦ 7727 прогутао пре више милијарди година.

Шта ће донети спајање

Сада се те црне рупе спремају на, према свемирским размерама, скорашњи судар. Наиме, стручњаци су израчунали да ће оне да се сударе за око 250 милиона година и споје у једну колосалну црну рупу.
„Процењујемо да ће се ове две супермасивне црне рупе, на основу њихове међусобне близине и њихових брзина, спојити у једну чудовишну, вероватно у следећих 250 милиона година“, изјавио је астрофизичар Холгер Баумгард са Универзитета Квинсленд у Аустралији, преноси ЕСО.
Поменути пар црних рупа пет пута је ближи Земљи од следећег најближег супермасивног пара, а научници су га уочили на основу орбита оближњих звезда.
„Ови процеси у астрономији трају милијардама година, тако да их је тешко пратити. Ипак, можемо рећи да смо сада успели да ухватимо ове црне рупе у процесу спајања. То је фаза коју ретко имамо прилику да посматрамо“, рекла је Карина Вогел.

Шта се скрива у „локалном свемиру“

„Можда изван центра галаксија постоји много више скривених супермасивних црних рупа. Оне су обично 'тихе' па их је тешко открити. Наше откриће показује да би изван средишта галаксија могло да буде много више ових остатака спајања галаксија, односно да би се тамо могло скривати још доста за сада неоткривених масивних црних рупа“, додала је она.
„То би могло за 30 одсто да повећа укупан број супермасивних црних рупа у локалном свемиру“, навела је астрофизичарка.
Истраживање под називом „First direct dynamical detection of a dual super-massive black hole system at sub-kpc separation“ објављено је у часопису „Astronomy & Astrophysics“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала