- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта нова немачка влада доноси Србији и свету I Спутњик интервју

Пратите нас
Према споразуму који су постигле Социјалдемократе, Зелени и Либерали, Олаф Шолц предводиће тространачку коалицију са широким плановима преласка Немачке на зелену економију. Након 16 година владе Ангеле Меркел питање је – шта нова немачка влада доноси Србији и свету?
На парламентарним изборима у Немачкој одржаним 26. септембра социјалдемократе су тесно победиле конзервативни блок (ЦДУ/ЦСУ) Ангеле Меркел и саопштиле да ће учинити све да формирају владу. Након двомесечних преговора то се и догодило, а Олаф Шолц је четврти послератни канцелар Немачке из редова социјалдемократа, после Вилија Бранта, Хелмута Шмита и Герхарда Шредера.
Према споразуму такозване „Семафор коалиције“, написаном на 117 страна, Немачка се мора ослободити угља и довести ниво обновљивих извора енергије до 2030. на 80 посто, а договорено је и повећање минималних зарада и предузимање мера за обуздавање пандемије. Нови министар финансија биће лидер Либерала Кристиан Линднер, док двоје лидера Зелених добијају кључне ресоре – Роберт Хабек водиће „суперминистарство“ које обухвата економију и климу, а Аналена Бербок биће прва министарка спољних послова у историји Немачке.
О томе шта Немци, али и Србија, Европа и свет могу да очекују од нове владе у емисији „Спутњик интервју“ говори некадашњи дописник „Политике“ из Немачке Мирослав Стојановић.
Емисија је на програму радија Студио Б у 21 сат, као и на youtube каналу Спутњик Србија.
Аутор и водитељ је Сандра Черин.
Спутњик интервју Мирослав Стојановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала