Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић открио следећи потез о Закону о експропријацији

Пратите нас
Председник Србије Алексанадра Вучић предложио је Влади Србије да не доноси никакав нови закон о експропријацији, већ да се направи јавна расправа о постојећем закону.
Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је данас после подне, у 17:30 часова, на основу члана 113, став 1 Устава Србије, и члан 19 став 1 о председнику Србије, донео одлуку и потписао је о враћању скупштини изгласан закон о експропријацији.
Вучић је, на конференцији за медије, поручио да враћа закон на поновно одлучивање Скупштини, и да је одлука одмах достављена парламенту.
Указао је да је један од ретких председника који је враћао законе скупштини, попут закона о водама, и упозоравао пре уласка у скупштину, као што је био закон о полицији.
Закон о водама, подсетио је, повучен је из процедуре.
„Догодило се у жељи, како сам разумео људе из владе, да донесу најбољи могући начин за решавање проблема експропријације, да је донет закон, у којем има једна ствар која је проблематична за мене, а то су рокови који се дају сопственику непокретности, било земљишта или куће, било које непокретности, да мора да прихвате одлуке Управе прихода, а рокови за жалбу су пет плус три дана, што је ужасно кратко“, објаснио је он.
Вучић је казао да закон није противуставан, али је додао да закон није прошао кроз јавну расправу, уз образложење да је био на јавном увиду.
Закон, додаје, није донет по хитном поступку.

„Није било јавне расправе уз чудно објашњење - ковид је. Ма немојте. Сви измишљају бројеве људи на својим скуповима од владајуће партије и опозиционих. Сви би позвали и 5 милиона људи, а тада није проблем ковид, али за јавну расправу је проблем“, објаснио је он.

Рекао је да се консултовао са свим правним стручњацима до чијег мишљења му је стало.
Рекао је да је у закону нашао још ствари које нису добре.
„ У њему видим сталну манију министара да се мешају у све и себи преузимају одређене надлежности где не мора да их буде. Није намера била - шта са Рио Тинтом, већ само да буду још важнији и брже и лакше да реше проблем“, додао је он.
"Донео сам одлуку и потписао ту одлуку о враћању Закона о изменама закона о експропријацији у скупштинску процедуру", истакао је Вучић.
"Постојала је могућност тумачења коју би неко некада могао да обара, због члана 58. Устава где се крши право својине. Иако у многим земљама ЕУ то раде и после 8 дана, свакако сматрам да су рокови суманути", казао је Вучић.
"То значи да је Закон о изменама и допунама закона о експропријацији враћен Скупштини. Они вечерас или сутра могу да донесу одлуку којом ће да повуку тај закон. Мој предлог Влади РС је да не доноси никакав нови Закон о експропријацији већ да замоли све из те области, да се направи једна најшира јавна расправа", рекао је Вучић.
Влада Србије - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СРБИЈА
Вучић вратио Закон о експропријацији, предложене измене Закона о референдуму
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СРБИЈА
Дачић: Влада не може да повуче усвојен закон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала