- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америчка амбасада у БиХ: Послушајте Шмита

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Америчка амбасада у БиХ позвала је данас парламент Босне и Херцеговине да испуни захтев такозваног високог представника Кристијана Шмита и да усвоји закон којим би се кажњавало негирање геноцида, говор мржње и величање ратних злочинаца, да би могао да се укине претходно наметнути закон о забрани негирања геноцида.
„Позивамо Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине да послушају позив високог представника Кристијана Шмита за усвајање амандмана на Кривични закон, којим би се испунили стандарди на путу БиХ ка Европској унији и помирења“, саопштено је из америчке амбасаде у Сарајеву, преноси Б92.
Наглашено је да САД „снажно подржавају постизање договора кроз институције БиХ о питањима које се тичу грађана БиХ“.
„Порицање геноцида и ратних злочина, као и величање ратних злочинаца вређа жртве и њихове породице, а Босну и Херцеговину држи у подељеној прошлости, док признавање појединачне одговорности доприноси обостраном поверењу“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да ће „успостављање институционалних процеса за помирење и хитно приступање недостатку транзицијске правде обезбедити да све жртве добију поштовање које заслужују“.
Такозвани високи представник у БиХ Кристијан Шмит упутио је писмо Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине у којем је навео да је спреман да се закон за забрану негирања геноцида, који је наметнуо његов претходник Валентин Инцко, замени новим законом, који би био усвојен у парламенту БиХ.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
РЕГИОН
Шмит нуди да повуче „Инцков закон“, али уз услов неприхватљив за Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала