- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Кина и САД ратују на четири поља, пето би изазвало катастрофу": Предвиђање америчког милијардера

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/Mass Communication Specialist 3rd Class Dylan M. Kinee / Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору
Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Кина и Америка воде сукоб у четири од пет историјски познатих ратних поља, трговинском, технолошком, на пољу капитала и геополитичког утицаја, ако то учине и на петом, војном пољу, то би довело до светског пожара који би био катастрофалан за све укључене, рекао је амерички милијардер Реј Далио.
Далио је оснивач једног од највећих инвестиционих фондова на свету, чије је богатство процењено на 20 милијарди долара, а познат је и по томе што је предвидео размере светске економске кризе 2008. године. Такође, важи и за доброг познаваоца Азије, будући да је укључен у велики број инвестиција на том континенту.

Прети опасност од глобалног пожара

Он упозорава да свету прети пропаст због жестоког надметања САД и Кине.

„Америка је данас усред опадања, док се Кина уздиже и то прети да запали варницу глобалног пожара који би могао да има катастрофалне последице“, упозорио је Далио за Си-Ен-Би-Си, говорећи о својој новој књизи у којој обрађује тему цикличног успона и падова великих сила кроз историју.

„Када постанете највећи трговац и извозник на свету, догоде се две ствари: ваша валута постаје светска валута, или како то зовемо, резервна валута, али онда развијате и војску која обезбеђује ваше трговачке линије, па вам расту и те моћи. Када ваша валута постане резервна, то вам даје невероватно велику привилегију да можете да дајете новац на зајам онима који желе да штеде у вашој валути, а то онда ствара све више нивоа задужења“, објаснио је Далио генезу оног што се дешава у САД и наставио:
„Када се то догоди, а имате сплет лоших околности, онда не можете у исто време зарађивати и кредитирати, а ако трошите више него што зарађујете, и у исто време имате унутрашњи конфликт, као и спољашњи конфликт због своје моћи, то ствара ризичну ситуацију у којој се налазимо и која се понављала“, рекао је милијардер.
Он је подвукао да америчка инфлаторна криза, за коју је рекао да потрошачи тек почињу да је осећају, као и јачина унутрашњег партијског конфликта, највећа у 20. и 21. веку, утичу на стабилност целокупног система.

Свет би постао ужасно место у случају рата

Далио, који већ три деценије послује у Кини, каже да је забринут због конфликта Вашингтона и Пекинга и начина на који се он развија.
„Забринут сам и због стереотипа који настају, мањка разумевања перспективе оног другог. Као да нам је менталитет постао „идемо да се боримо, радије него да разумемо оног другог“, што је веома опасан сплет околности“, рекао је милијардер.
Како је објаснио, кроз историју су дефинисане четири врсте рата, трговински, технолошки, рат капитала, геополитичког утицаја и војни сукоб. Према његовом мишљењу, Кина и САД већ се сукобљавају на четири од пет тих поља, осим војног, а расте ризик и од њега.
На питање шта би саветовао америчким политичарима како би се смањила та опасност, Далио је рекао да би прво „смирио унутрашњу ситуацију у САД“. Потом би покушао да разуме перспективу Кине.
„Најважније је схватити да је најгори могући исход ако нема решења и ако почне рат. Свет би постао ужасно, ужасно место ако до тога дође“, истакао је милијардер.
Обема земљама приоритет би требало да буде да нађу шта су им егзистенцијална питања и како могу да се преброде на миран начин покушавајући да се развије разумевање у ком сви добијају. Јер, историја је показала да је свако ко је улазио у ратове, ма колико био за њих, зажалио због страшних околности које су због рата уследиле“, закључио је амерички милијардер, преноси Спутњик интернешнел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала