- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Бајден спреман на уступак Путину по питању НАТО

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПутин и Бајден
Путин и Бајден - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Председник Америке Џозеф Бајден начинио је значајан дипломатски уступак Русији изјавом да се припрема сусрет на којем би била размотрена забринутост Москве због ширења НАТО, пише „Фајненшел тајмс“.
Москва жели, наводи британски дневник, да Алијанса преузме на себе одговорност и одустане од ширења на Исток и да се уздржи од распоређивања контингената у земљама које се граниче са Русијом а који могу бити употребљени за напад на њу.

„Али Бајденово помињање потенцијалног компромиса са Москвом у источној Европи плаши многе источноевропске чланице НАТО и савезнике САД који страхују да би Путин искористио претњу примене војне силе како би добио уступке по питању војног присуства Америке у Европи“, наводи ФТ.

Датум сусрета на највишем нивоу биће најављен крајем недеље, саопштено је раније у Белој кући а на самиту би поред Русије и Америке учествовала још четири кључна савезника Вашингтона, мада Бајден није прецизирао о којим земљама се ради, наводи се у чланку.
Подсетимо, у уторак је одржан разговор Путина и Бајдена путем видео-везе, који је трајао око два сата. Помоћник руског лидера Јуриј Ушаков саопштио је да је председник Русије Владимир Путин свом америчком колеги Џозефу Бајдену током онлајн разговора говорио о „црвеним линијама“ и претњама које забрињавају Москву. Амерички лидер је, са своје стране, изразио забринутост због заоштравања ситуације око Украјине. Према речима Ушакова, шеф Беле куће је такође упозорио Путина да САД спремају велике санкције у случају даље ескалације ситуације око Украјине.
Џозеф Бајден и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
И да је Бајден обећао — Путин му не би поверовао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала