- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Начелник Генералштаба Русије: Спречићемо све провокације Кијева у Донбасу

© REUTERS / GLEB GARANICHУкрајински војници поред оклопних возила на Дан Оружаних снага земље
Украјински војници поред оклопних возила на Дан Оружаних снага земље - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Ситуација на истоку Украјине се заоштрава, међутим све провокације кијевских власти да се ситуација у Донбасу реши војним путем биће спречене, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов на брифингу за војне аташее страних држава.
Испоруке хеликоптера, беспилотних летелица и авиона Украјини подстиче украјинске власти на оштре и опасне кораке. Кијев не извршава Минске споразуме. Украјинске Оружане снаге најављују почетак употребе противтенковских ракетних система ‘Џавелин’ у Донбасу, које су испоручиле Сједињене Америчке Државе, а такође употребљавају и извиђачко-ударне беспилотне летелице турске производње. Као резултат тога, погоршава се ионако напета ситуација на истоку ове земље“, објаснио је Герасимов.
„Међутим, свака провокација украјинских власти да се проблеми Донбаса реше војним путем биће спречена“, истакао је он.
Начелник Генералштаба је истовремено приметио да су информације о наводној предстојећој инвазији Русије на Украјину лаж, а војне активности које се спроводе на националној територији не захтевају обавештавање.
„Земље НАТО-а поклањају претерану пажњу кретању трупа преко територије Руске Федерације. Прераспоређивање јединица током борбене обуке је рутинска пракса за оружане снаге сваке државе. Војна активност одвија се на националној територији и не захтева обавештавање. Информације које круже у медијима о наводној предстојећој инвазији Русије на Украјину су лаж“, констатовао је Герасимов.
Како је рекао, заоштравање проблема безбедности у свету представља кључни фактор који утиче на развој Оружаних снага Русије.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
РУСИЈА
Кремљ: Оптужбе Русије за агресију скривају припреме Кијева за војно решавање питања Донбаса
„Укратко ћу се задржати на кључним аспектима који одређују активности оружаних снага. Основни фактор који утиче на њен правац је заоштравање глобалних и регионалних безбедносних проблема“, додао је Герасимов.
Према његовим речима, „пре свега, расту тензија у свету доприносе деструктивна спољна политика низа држава, ширење размера тероризма и радикалног екстремизма, као и континуирана светска економска рецесија због епидемије вируса корона“.

Повећана војна активност НАТО-а поред руских граница

Герасимов је додао да је Северноатлантска алијанса у последњих неколико година значајно појачала своју војну активност у непосредној близини руских граница.
„Напетост у Европи се не смањује. Последњих година војна активност Северноатлантске алијансе значајно је порасла. Сваке године се у непосредној близини руских граница одржава око 40 великих војних вежби НАТО-а“, истакао је Герасимов.
Он је напоменуо да се током војних вежби НАТО-а, у којима учествују и ванблоковске земље, близу граница Русије пребацује велики број трупа, док део војне технике остаје на местима маневара.
„Ове године одржана је велика вежба ‘Заштитник Европе’ у којој су биле укључене не само земље Алијансе, већ и државе ван блока – Шведска, Финска и Аустрија. Током вежби прераспоређени су значајни контингенти трупа до руских граница. Вежбе су завршене, али део технике Сједињених Америчких Држава ни до дан-данас није повучен из Европе“, нагласио је официр.
Према његовим речима, „америчка стратешка авијација значајно је повећала број прелета код руских граница, током којих увежбава лансирање крстарећих ракета на циљеве на територији Руске Федерације“.
Само у последњих месец дана обављено је око 30 летова, што је два и по пута више него у истом периоду прошле године“, додао је Герасимов.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
Изјаве о „руској претњи” периодично дају западни политичари, најчешће из балтичких земаља и Пољске. Русија је више пута изјављивала да никога не намерава да нападне, а изјаве о „руској агресији“ користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а постави у близини руских граница.
Оружје украјинске војске - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
РУСИЈА
Рецепт за снижавање напетости у Украјини: Само ако Кијев одустане од употребе силе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала