- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нада за спас црногорског гиганта: Разматра се да га преузме држава

© Фото : Youtube/Vlada Crne Gore/PrintscreenКомбинат алуминијума Подгорица
Комбинат алуминијума Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Састанак о судбини Комбината алуминијума Подгорица (КАП) одржан је у Министарству економског развоја Црне Горе, после најаве да ће тај некадашњи гигант црногорске индустрије, којим управља компанија „Унипром“, бити затворен због високих цена струје.
Састанку су присустовали неколико министара, генерални менаџер Унипром КАП Небојша Дожић, а председник Управног одбора ЕПЦГ Милутин Ђукановић напустио је састанак након двадесетак минута.
Дожић је казао да преговори око продужења уговора за куповину струје нису реални, те да су га радници КАП-а позвали да присуствује састанку у Министарству, преноси подгорички „Дан“.
„Радници су саопштили да постоји варијанта да држава преузме КАП и они су ме замолили да дођем да представим те варијанте, пошто сам ја тамо најдуже од свих, 26 година сам у КАП-у. У име радника сам дошао да представим шта се ради у КАП-у колегама из министарстава. Једна од опција је и куповина Куповина комбината алуминијума од Унипрома“, казао је Дожић након састанка који је трајао два сата.
Како је додао, то би била добра варијанта, и нада се да ће Влада и Унипром наћи заједнички језик.
„Радницима је прихватљива било која опција, само да Комбинат настави да ради“ додао је Дожић.
Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић казао је за РТЦГ да им је Дожић предочио одређени план за спас те компаније, али да о томе какав је план не може да говори, док се не изјасни и власник Унипрома Веселин Пејовић.
Како је казао министар Бојанић, изјашњење власника ће сачекати до сутра.
„Тражили смо да власник стоји иза тог плана, тако да тек сутра можемо да прецизирамо о чему се ради, јер у супротном, свака прича о томе је излишна. Након тога ћемо на Влади размотрити како даље и разрадити идеју“, казао је Бојанић.
Истакао је да је држава у овом моменту спремна да размотри све опције, како би сачувала компанију и раднике.
„То може да иде у више праваца и расположени смо да пређемо преко увреда и личних и према Влади и да нађемо заједничко решење да сачувамо алуминијску привреду у Црној Гори“, поручио је министар.
„Дан“ наводи да се на данашњој седници црногорске владе разговарало о томе да ЕПЦГ преузме КАП.
Веселин Пејовић, власник Унипрома, раније данас је казао да га нико није звао на преговоре и поновио да су за њега преговори завршени.
Унипром је најавио планско гашење КАП-а од 15. децембра. Како је Пејовић саопштио, КАП је пред гашењем због које ће важити од 1. јануара, када Унипрому истиче уговор са (ЕПЦГ).
Цена електричне енергије за КАП тренутно износи 45 евра по мегавату, уз порез на додату вредност (ПДВ), док последњих месеци на међународним берзама она достиже и 250 евра. Пејовић је рекао да је ЕПЦГ понудила КАП-у цену струје од 127 евра, па због тога није могуће наставити рад, и додао да ће 500 радника остати без посла.
Комбинат алуминијума Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Црногорски гигант биће затворен после 50 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала