Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Објављена Вучићева одлука: Рок од пет дана прекратак

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
У одлуци Председника Србије Александра Вучића којом је Народној скупштини вратио на поновно одлучивање Закон о изменама и допунама Закон о експропријацији, од 26. новембра, он је указао да се изменама област експропријације не уређује на одговарајући начин.
„Посебно треба преиспитати рокове за преузимање појединих радњи у поступку, а нарочито рок за изјашњавање сопственика непокретности о предлогу за експропријацију“, навео је Вучић у одлуци, објављеној на сајту Председништва.
Иако се у овом случају, како наводи, ради о јавном интересу, насупрот појединачном интересу, држава мора да води рачуна о томе да се свако ограничење зајемчених људских права, какво је без сумње право на имовину, може спровести уз поштовање права сопственика на фер и правичан поступак, чиме се штити суштина зајемченог права.
Председник је указао да је рок од пет дана који је дат сопственику непокретности за изјашњавање о предлогу за експропријацију прекратак.
„Тешко да за тако кратко време, чак и сопственик који поседује одговарајућа знања може да припреми изјашњење, а практично је немогуће да неуки сопственик може у тако кратком року да нађе стручно лице које ће му помоћи да се изјасни и да се то изјашњавање припреми“, навео је Вучић у одлуци.
Подсетио је да је право на имовину загарантовано Уставом Србије, као и међународним документима, а указао је и на више одлука Европског суда за људска права и Суда правде Европске Уније, преноси Танјуг.
Због тога сматра да прописивањем прекратког рока за изјашњење није испоштован процедурални захтев, инхерентан праву на имовину из члана 58. Устава Републике Србије – да сопственику непокретности која је предмет експропријације буде дата разумна прилика да припреми и изнесе своје изјашњење о предлогу за експропријацију.
„Изјашњавање о предлогу за експропријацију је средство од суштинског значаја којим располаже сопственик у циљу заштите свог права на имовину, а располагање са довољно времена за припрему изјашњења је неопходан предуслов да би се могао сматрати да је сопственику пружена разумна прилика да изнесе свој став и своју аргументацију. Са роком од пет дана за изјашњење таква прилика му није пружена“, закључио је председник у одлуци којом је скупштини вратио закон на дораду.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СРБИЈА
„Нису добили одговор“! Вучић негативно о захтеву „Рио Тинта“
СРБИЈА
Вучић открио следећи потез о Закону о експропријацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала