- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оживљавање легендарне Стаљинградске битке: „Војна операција“ руских снага /видео/

© Sputnik / Слике са изложбе "Врућ снег Стаљинграда"Борбена дејства Црвене армије на прилазима Стаљинграду
Борбена дејства Црвене армије на прилазима Стаљинграду  - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Снаге тенковских јединица Источног војног округа организовале су историјску реконструкцију посвећену 80. годишњици једног од најблиставијих догађаја у историји на борбеном путу Тацинског тенковског корпуса, саопштило је руско Министарство одбране.
Напад је изведен током битке за Стаљинград. С тим у вези, тенкисти истичу да су војну вежбу посветили у знак сећања на јунаке који су погинули на бојном пољу током Другог светског рата.
Руски војници, стационирани у Бурјатији, најпре су детаљно проучили карактеристике војне операције која је изведена у децембру 1942 године.
Они су реконструисали једну од епизода те легендарне битке уз помоћ рестаурираног тенка Т-34, аутентичног историјског оружја и униформи из времена Другог светског рата, истиче војни ресор.
Оно што је интересантно је да су у посади тенка Т-34 били победници Међународних војних игара у тенковском биатлону, који служе војни рок, додаје Министарство.
Подсетимо, у децембру 1942. године, када је ситуација код Стаљинграда била веома напета, снаге 24. тенковског корпуса генерал-мајора Василија Баданова пробиле су фронт и стигле до немачког аеродрома који се налазио на станици Тацинска и служио за снабдевање војске генерал-фелдмаршала Фридриха Паулуса, опкољене совјетским трупама.
За тај подвиг је 26. децембра 1942. године тенковски корпус је преименован у 2. гардијски корпус, добио је назив „Тацински“, а сам генерал Василиј Баданов је одликован Орденом Суворова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала