- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Црно-бели тренутак истине – без репризе

© Sputnik / Лола ЂорђевићНавијачи Партизана
Навијачи Партизана - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Партизан кључеве европског пролећа држи у својим рукама и само би евентуални пораз од Анортозиса (18.45) у шестом колу групне фазе Лиге конференција елиминисао екипу из Хумске.
Утакмица са Кипранима стиже после шокантног пораза од Флоре (1:0) који је умногоме подсетио на „шамаре“ које је Партизан у прошлости умео да доживи и преживи од Шамрока, Макаби Петах Тикве.
Сада је тренутак истине, тренутак да ученици темпераментног стручњака Александра Станојевића покажу од чега су саткани. Биће то идеална прилика и да навијачи по хладном децембарском дану покажу да ли су, и колико, лојални црно-белим бојама.
Хук с трибина умногоме би олакшао посао Здјелару, Гомешу и осталима пред утакмицу сезоне са незгодним Кипранима, који су се попут Феникса дигли из пепела после очајног старта у Лиги конференција, што потврђује тријумф над Гентом у прошлом колу.
Белгијанци су као првопласирани тим већ обезбедили пласман у осмину финала, док ће се Партизан и Анортозис борити за друго место и одлазак у шеснаестину финала трећег по јачини европског такмичења.
„Сви знамо шта ова утакмица носи, шта доноси и какав је значај. Тога смо свесни, битна је за нас из 1.000 општепознатих разлога. Имамо одређених кадровских проблема, крај се полусезоне, доста ствари се накупило. Пантић је неизвестан, готово сигурно неће играти сутра. Потребна нам је помоћ навијача, који су били уз велику енергију уз нас. Они су нас увели у Европу. Неопходна нам је њихова подршка против Анортозиса. То нам је жеља, да сваки играч добије подршку", поручио је Станојевић на конференцији за медије.
Није Станојевић крио да је судар са Кипранима изузетно битан.
„У фудбалу је увек последња утакмица најважнија. Ова је специфична, јер те води у пролеће у Европи или не. Можемо да је окарактеришемо као најважнију. Анортозис је једна непредвидива екипа, могу да изненаде. Ротирају доста играча, знамо само да штопер нема право играња због картона. Они играју растерећено у гостима. Сигурно да ће ризиковати. Утакмица траје 90 минута и можете дати гол тада и победити. Не калкулишемо, играћемо нашу препознатљиву игру. Пробаћемо да играмо онако као и до сада. Имамо и план Б, уколико буде потребе да јуримо резултат“, поручио је шеф црно-беле струке.
Ипак, треба бити реалан и признати да је онај шокантан пораз од Флоре, која је преко Партизана стигла до првог и историјског тријумфа у групној фази неког европског такмичења, подсетио све на онај чувени шамар од Шамрока.
Било је то, не тако давне 2011. године, када је Партизан после 1:1 у Даблину „био виђен“ у Лиги Европе, а онда се саплео у Хумској, изгубивши после продужетка 2:1.
Сви којима је црно-бела боја у срцу и те како памте и бламажу од Макабија Петах Тикве када је такође Партизан све имао у својим рукама, а онда је напрасно прокоцкао. Рутински тријумф у Израелу 2:0, а онда пет голова у мрежи код куће и пораз резултатом 5:2 за бруку над брукама.
Изабраници Владимира Вермезовића тада су се жестоко обрукали и јасно је да ће Станојевић упозорити екипу да су такви сценарији у модерном фудбалу потпуно могући, и да она победа у Никозији над Анортозисом од 2:0 не сме да их опусти сада у мечу одлуке.
Сале Станојевић је искусан стручњак који корача стопама Љубише Тумбаковића, најтрофејнијег тренера у историји клуба из Хумске, и сигурно је да неће допустити својим ученицима да на било који начин угрозе себе и европско пролеће, с обзиром на то да им и бод доноси остварење зацртаног циља.
Кипранима само победа доноси друго место, док је Гент већ обезбедио пласман у осмину финала као првопласирани тим Групе Б.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Када је у питању стартних 11 који би требало да бране част Партизана у мечу сезоне, очекује се да ће место међу стативама против Анортозиса заузети Александар Поповић.
И у последњој линији су мање више ствари кристално јасне штоперски тандем чиниће Игор Вујачић и Синиша Саничанин, леви бек биће Слободан Урошевић, а десно би требало очекивати Марка Живковића, пре него Александра Миљковића који је био стартер против Новог Пазара у Хумској (2:0).
Два централна везна испред последње линије биће двојица вероватно и најискунији фудбалера Партизана, реч је наравно о Саши Здјелару и Милошу Јојићу, док Станојевић највероватније од првог минута неће моћи да рачуна на ровитог Александра Шћекића.
© Фото : ФК Партизан / Сандић ФОТОРикардо Гомеш
Рикардо Гомеш - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Рикардо Гомеш
Прави хаос настаје у том трију иза неприкосновеног нападача Рикарда Гомеша због повреда Бибраса Натха, Лазара Марковића који је поломио кључну косту Талину где је и оперисан, као и повређеног Данила Пантића.
Ту се отвара простор за Лазара Павловића који ће највероватније добити прилику међу стартерима. Хитроноги Холанђанин Квинси Мениг ће заузети место на позицији левог или десног крилног нападача, а ту је још и Партизаново дете Немања Јовић који је био један од стрелаца против Пазара када је узео одговорност да изведе пенал.
Ствари су прилично јасне, Партизан не сме себи да дозволи нову бламажу, нову Флору, Шамрок или Петах Тикву, уколико жели да презими у Европи и да у наставку тамичења можда направи велики искорак док се кључни фудбалери опораве од повреда.
Јасно је да су у Хумској сви на испиту, почев од тренера Станојевића, преко играча, све до навијача, па у случају буду синхронизовани Кипрани неће имати шта да траже, у супротном кола лако могу да крену низбрдо...
Фудбалери Зенита - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СПОРТ
Спектакл који ће Русија памтити: „Ово је фудбал!“ /фото, видео/
Тренер Црвене звезде Дејан Станковић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СПОРТ
Звезда у „каменолому“ решава једначину са три непознате
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СПОРТ
Српско дете је понизило „највећу школу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала