- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Америка уводи санкције Москви као на покретној траци

© Sputnik / Дејан СимићКонстантин Косачов
Константин Косачов - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Иако већ неколико година бесне озбиљне страсти у Капитолу, против Русије се уводе санкције као на покретној траци, изјавио је заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов.
Како каже, међународна агенда негативно утиче на ситуацију у билатералним руско-америчким односима јер они пре свега за САД „не вреде довољно“.
„Наравно, много тога у свету у целини зависи од ситуације у билатералној клими, али постоји и обрнута зависност, коју сматрам прилично негативном. Реч је и утицају међународне агенде на везе Русије са Америком. Један од кључних проблема овде је што билатерални односи, пре свега за Вашингтон, нису довољно вредни сами по себи“, написао је Косачов на свом блогу на званичном сајту Савета Федерације.
Он је уверен да ствар није у самој Русији, већ у томе што је она искоришћена, између осталог, за унутрашње приче, због чега је Москва у фокусу вишегодишњих истрага на тему мешања у изборе на којима је победио бивши председник САД Доналд Трамп.
„Наравно, нисмо ми криви што неко не зна да изгуби и што је требало да оправда неочекивани пораз. Али чињеница остаје, а то је да је Трамп постао талац те ситуације и није спроводио политику према Русији коју је најавио пред изборе“, оценио је руски сенатор.

О најавама руске „инвазије“ на Украјину

Истовремено, Косачов сматра да и помпа око наводно предстојећег напада Русије на Украјину има потпуно баналну америчку позадину.

„Пре свега, амерички лидер Џозеф Бајден је морао да од председника који је изгубио рат – хитно постане председник који га је спречио – локални политичари имају много више захтева од његове спољне политике, него од унутрашње. Друго, противници у Конгресу су блокирали одбрамбени буџет и именовања на кључна места у Стејт департменту управо због недостатка резултата у руском правцу. Сада ће он моћи да покаже како су његове претње деловале, јер агресије неће бити“ напоменуо је потпредседник Савета Федерације.

„Експерти“ за Русију

Све се погоршава у „катастрофалном ситуацијом са стручњацима за Русију у Вашингтону“, нагласио је Косачов.
„Сада тамо царују личности са идеологијом Викторије Нуланд и Мајкла Мекфола, што је само по себи значајан фактор обуздавања било каквог развоја“, рекао је сенатор, додајући да они мисле да нема смисла преговарати са Русијом и да је треба мењати изнутра.
С тим у вези, он сматра да Русија може да утиче на ту ситуацију повећањем значаја земље у свим светским и регионалним пословима, кроз успостављање веза са најјачим светским играчима, нуђењем идеја за решавање проблема човечанства и кроз очување најважнијих институција, почев од УН, који је добар „лек“ за униполарност.
„Односно, рецепти постоји, али они, наравно, изискују велики напор. То ћемо сматрати домаћим задатком за дипломатију, укључујући и парламентарну", закључио је потпредседник Савета Федерације.
Улаз у седиште Си-Ен-Ена - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
СВЕТ
Си-Ен-Ен: Америка спрема санкције „Путиновом окружењу“ и прети искључењем из СВИФТ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала