- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шефица немачке дипломатије упозорила Москву: Ако повредите државност Украјине, платићете високу цену

© AP Photo / Stefanie LoosАналена Бербок
Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је у Паризу, где борави у својој првој иностраној посети откако је јуче ступила на дужност, да би Русија, у случају да поново повреди државност Украјине, платила високу политичку и економску цену.
Она је на заједничкој конференцији за новинаре са француским колегом рекла и да неприкосновеност границе и суверенитет Украјине нису предмет трговине, као и да је Берлин спреман да помогне да се пронађе дипломатско решење украјинског конфликта.

„Мински споразуми су кључни у процесу нормализације ситуације. Немачка се придржава договора постигнутих у оквиру ЕУ и НАТО: територијална целовитост и суверенитет Украјине нису предмет трговине“, рекла је Бербок.

Према њеним речима, Берлин ће наставити сарадњу са ЕУ и НАТО с циљем да се не дозволи војна ескалација.
Решење може бити нађено само дипломатским путем, истакла је она.
Француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан истакао је да постоји потреба за деескалацијом у Украјини и у том контексту поздравио разговор председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена.

„Детаљно смо разговарали о ситуацији у Украјини у контексту војне мобилизације Русије у близини њених граница. Неопходна је деескалација. С тим у вези, поздрављамо разговор председника Русије и Сједињених Америчких Држава“, рекао је Ле Дријан.

Министар је додао да се Француска и Немачка надају да ће у што скорије време бити одржан министарски састанак у „нормандијском формату“.
„‘Нормандијски формат’ се не доводи у питање. Зато сам поновио нашу заједничку намеру да подстакнемо што пре састанак на министарском нивоу са нашим руским и украјинским колегом на основу Минских споразума“, рекао је Ле Дријан.
Подсетимо, у уторак је одржан разговор Путина и Бајдена путем видео-везе, који је трајао око два сата. Помоћник руског лидера Јуриј Ушаков саопштио је да је председник Русије Владимир Путин свом америчком колеги Џозефу Бајдену током онлајн разговора говорио о „црвеним линијама“ и претњама које забрињавају Москву. Амерички лидер је, са своје стране, изразио забринутост због заоштравања ситуације око Украјине. Према речима Ушакова, шеф Беле куће је такође упозорио Путина да САД спремају велике санкције у случају даље ескалације ситуације око Украјине.
Џозеф Бајден током разговра са руским председником Владимиром Путином - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
РУСИЈА
Бела кућа: Бајден није дао гаранције Путину да ће Украјина остати изван НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала