- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Син Бжежинског: Нанети Русији превентивни удар

© AFP 2023Седиште СВИФТ-а у Бриселу
Седиште СВИФТ-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Евроатлантска заједница би требало да зада Русији „превентивни удар“ у виду искључивања из СВИФТ-а, изјавио је бивши заменик помоћника америчког министра одбране (2001-2005) Јан Бжежински, син једног од водећих идеолога америчке спољне политике Збигњева Бжежинског.
„Можемо чак и сада да предузмемо одређене економске мере. На пример, да одложимо одређена плаћања за гас и нафту. Или да на неколико дана искључимо Русију из СВИФТ-а као превентивни удар“, рекао је Бжежински за канал на Јутјубу „Отворена Украјина“.
Он је уверен да је потребан свеобухватан приступ и одговор за обуздавање Русије.
Раније су западни медији јавили да Сједињене Америчке Државе проучавају могућност увођења нових санкција Русији, које предвиђају искључење земље из СВИФТ-а и ограничења у мењачким пословима. Ова информација појавила се уочи разговора председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
Улаз у седиште Си-Ен-Ена - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
СВЕТ
Си-Ен-Ен: Америка спрема санкције „Путиновом окружењу“ и прети искључењем из СВИФТ-а
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала