- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чекао је 16 година на остварење сна – и стигао у друштво Јована који се прославио као Џон

© AFP 2023 / PAUL ELLISТом Хитон
Том Хитон - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Утакмица између Манчестер јунајтеда и Јанг Бојса у Лиги шампиона је, поред капитенске траке коју је понео Немања Матић, донела подсећање на још једног Србина који је великим словима уписао своје име у историју енглеског фудбала – Јована Џона Лукића.
Рођен је под српским именом 1960. године у енглеском Честерфилду, али је убрзо постао Џон – голманска легенда која је носила дресове Лидса и Арсенала.
Пет година је провео у свом матичном клубу Лидсу, потом седам у Арсеналу, затим поново шест у Лидсу, а члан Арсенала је поново био од 1996. до 2001. године.
Годину пре пензионисања, Лукић је постао најстарији дебитант у Лиги шампиона са енглеским пасошем.
Тада је са 39 година и 311 дана заиграо за Арсенал у елитном такмичењу, што остаје уписано у историју и енглеског фудбала и елитног такмичења.
Две деценије касније, у његово друштво стигао је Том Хитон – са 35 година и 237 дана заиграо је за Манчестер јунајтед, чак 16 година пошто је постао део првог тима славног клуба.
Хитон је у првом боравку у Јунајтеду за пет година променио чак шест клубова на позајмици, а после периода проведеног у Кардифу, Бристолу, Барнлију и Астон Вили, летос се вратио у Јунајтед и дочекао је да наступи за вољени клуб.
Што се тиче Лукића, он је осамдесетих година прошлог века одбио позив Југославије да наступи за репрезентацију, а једна од најзанимљивијих прича у вези са њим је повезана са чувеном минхенском трагедијом у којој је страдао готово цео тим Јунајтеда, у повратку из Београда.
Наиме, у том авиону нашла се женска особа са презименом Лукић и дуго година се веровало да је то Јованова мајка – у благословеном стању.
Мит је разбијен пошто је откривена информација да је Лукић рођен две године након трагедије, а касније је утврђено да осим презимена та госпођа нема никакву другу везу са Јованом.
Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СПОРТ
„Када долазите из малог села из Србије...“ – велика част за још једног великог Немању!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала