Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вјоса Османи: Хвала председнику Бајдену од „најпроамеричкијих људи на свету“

© Tanjug / AP/STRВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је, током обраћања на данашњем Самиту за демократију, да се Косово ослања на три стуба - слободу, независност, демократију и упутила захвалност америчком председнику Џоу Бајдену од, како је нагласила, „најпроамеричкијих људи на свету“.
„Обраћам вам се као председник Републике Косово, једне од најновијих али и најактивнијих демократских држава у свету. Косово ће ускоро обележити 14. годишњицу независности, али против ауторитарних и геноцидних режима смо се борили много дуже од тога. Демократија је у основи нашег друштва, дубоко је укорењена у нашој историјској борби за слободу и људска права. И, као што је наш оснивач, председник Ругова, предвидео, наша Република се у великој мери ослања на три стуба: слободу, независност, демократију“, рекла је Османијева.
По њеним речима, данас Косово наставља да напредује кроз „слободне и фер изборе, са мирном транзицијом власти, нетакнутом слободом медија и највишим стандардима људских права садржаним у Уставу“.
Додала је да демократија никада није завршен или временски ограничен пројекат и представила опредељења Косова за јачање и развој демократије.
„Јачамо владавину права кроз пуну имплементацију Националне стратегије владавине права и процес провере који ће укоренити интегритет, непристрасност и професионализам у срцу нашег правосудног система. Посвећени смо доношењу и примени напредних закона о конфискацији нелегалне имовине, наметању забране путовања страним појединцима који су умешани у озбиљне повреде људских права, забрани финансирања политичких партија од стране стране владе и забрани јавних институција да користе технологије надзора од непоузданих произвођача“, рекла је Вјоса Османи, преноси Косово онлајн.
Како је додала, Косово јача улогу жене у друштву покретањем акција за усклађивање свих релевантних закона са одредбама Закона о родној равноправности, као и гарантовањем одговарајућег броја жена у јавним институцијама и улогама у одлучивању.
„Такође ћемо усвојити храбру националну стратегију против родно заснованог насиља како бисмо применили Истанбулску конвенцију, обуздали ову епидемију превенцијом и заштитом и повећали минималне казне како би се одразила озбиљност родно заснованих злочина“, поручила је Османијева.
Такође је додала да ће организовати Глобални самит за жене у миру и безбедности 2022, који ће, како је додала, окупити лидере из целог света.
„У борби између демократије и аутократије, историја нас учи да прилагођавање аутократа никада не функционише. Данашњи догађај је више од самита. Наш заједнички глас је тај који одбацује аутократске тенденције и наш заједнички глас у одбрани демократије. Желим да се захвалим председнику Бајдену на његовом вођству у овим напорима! Од најпроамеричких људи на свету, хвала свима и довиђења“, поручила је Османи.
Заставе тзв. Косова, САД и Албаније у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РЕГИОН
Шпански лист: Зашто се Албанија, Северна Македонија и такозвано Косово додворавају САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала