- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Изјава западних држава о БиХ не помаже решавању ситуације у тој земљи

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Изјава усвојена након седнице Управног одбора Савета за имплементацију мировног споразума о Босни и Херцеговини одржане од 7. до 8. децембра не доприноси решавању и представља пример отвореног мешања у суверене послове те земље, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Дипломата је напоменула да је састанак политичких директора земаља-чланица управног одбора протекао без учешћа Русије.
„Категорички смо одбили да се придружимо завршној изјави сарајевског састанка који су 8. децембра усвојиле наше колеге у одбору. Овај документ сматрамо примером апсолутно отвореног мешања у послове једне суверене државе, унутрашњег живота ове земље, примером грубог искривљавања стварног стања ствари и још једним покушајем наметања својих интереса народима Босне и Херцеговине“, рекла је она.
„Уверени смо да овакве изјаве само погоршавају политичку кризу у Босни и Херцеговини изазвану споља и никако не доприносе успостављању међунационалног дијалога, међусобног разумевања и формирања заједничке агенде у овој држави“, нагласила је Захарова.
Она је подсетила да је Москва више пута указивала партнерима у управном одбору да приватно лице, држављанин Немачке Кристијан Шмит, не може да председава догађајима одбора.
„Ово озбиљно подрива статус и улогу међународне заједнице у Босни и Херцеговини. Нажалост, нису нас слушали“, додала је она.
Портпаролка је напоменула да Москва не губи наду да ће се Управни одбор Савета за имплементацију мировног споразума о Босни и Херцеговини ипак вратити на консензусни формат рада.
„С тим у вези, задржавамо пуноправно чланство у њему“, додала је она.
Амбасадори земаља Управног одбора Савета за имплементацију мира за Босну и Херцеговину 27. маја су одлучили да за новог високог представника у БиХ именују Кристијана Шмита. Русија се, као чланица одбора, успротивила таквој одлуци. Руководство Републике Српске тренутно не признаје Шмитов легитимитет и намерава да повуче сагласност на заједничку војску и опште судско и тужилачко веће БиХ.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РЕГИОН
Додик: Ко је овластио ту групу земаља, кад ту нема Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала