- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Награда за три године пакла, хвала Богу“: Ово је херој о којем прича цела Русија

© Sputnik / Александр Ступников / Уђи у базу фотографијаРуски голман Александар Селихов после меча Легија – Спартак
Руски голман Александар Селихов после меча Легија – Спартак - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Руски голман Александар Селихов преко ноћи је постао херој нације и московског Спартака, после одбрањеног пенала варшавској Легији у Лиги Европе. Он је тиме подсетио на своју нимало захвалну причу коју је обележила паклени пут кроз који је Рус морао да прође.
Селихов је у 98. минуту утакмице између Легије и Спартака одбрани пенал Пехарту и тиме свој тим одвео директно у осмину финала Лиге Европе – испред великана као што су Наполи и Лестер.
Двадесетседмогодишњи Рус је после дуго времена поново скренуо пажњу на себе, након што је преживео неколико година фудбалског пакла, а постао стандаран чувар мреже Московљана тек крајем октобра.
То му, међутим, није сметало да у четвртак увече одбрани пенал у стилу најискуснијих голмана, а ни сам не зна како је то урадио.
„Не знам... Мислим да сам, можда, награђен за три године пакла. Хвала свевишњем, Богу. Цео тим се борио и био сјајан, а за мене је ово утакмица живота“, прокоментарисао је Селихов.

Пакао

Селихов је дошао у Спартак пре четири године, али је у сезони у којој је тим из Москве освојио титулу наступио на само једном мечу.
Само неколико месеци тада и даље млади голман се усталио између статива и имао најбољу сезону у каријери и дебитовао у Лиги шампиона. Али, онда се десио први пех.
Покидао је Ахилову тетиву током једног тренинга и због тога био приморан да се опоравља више од шест месеци.
За то време га је мењао Александар Максименко, а Селихов се вратио на пролеће наредне године. Одиграо је четири добре утакмице, а онда је морао да напусти терен током другог полувремена меча против ЦСКА.
Тешко је поломио прст и поново превремено завршио сезону.
Голман Спартака из Москве Александар Селихов баца дрес навијачима - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СПОРТ
Генијално „пецкање“ Руса: „Варшаво, да ли си спремна?“ /фото, видео/
И тако је за само пар година Селихов од некога ко претендује да буде први голман репрезентације Русије и стандардан првотимац него прволигаша, постао неко ко на све то гледа са стране.
У септембру 2019. је поново повредио Ахилову тетиву, а током опоравка је обновио повреду и због тога, али и проблема са петом, пропустио више од годину дана.
У јануару 2021. године било је јасно да је Селихов испод други голман Спартака, иза Максименка, па је тада и дошла изјава да размишља о напуштању клуба у потрази за срећом и минутима.
Међутим, остао је у Москви и тражио шансу – и добио је у мају током утакмице у Тули, након чега је уследила рапсодија емоција.
„Не смете да се предате и да престанете да верујете у себе. Резултате можете да постигнете само кроз напоран рад. Сада сам здрав, све сам залечио и надам се да ћу поново бити стартни голман“, рекао је тада Селихов.
Али, онда... Нови проблеми.
Селихов се пред почетак текуће сезоне поново повредио и због тога га је заменио Максименко.
Само због лоше форме колеге је успео да се врати у стартних 11 када се опоравио, а онда је, после неколико феноменалних партија у ЛЕ и РПЛ, дошло чудесно варшавско вече.
А остало је – историја.

Стручњаци одушевљени

„Оно што се десило данас је историјски успех. Селихов је био повређен више од два месеца и због тога није играо, али сада се вратио у правом тренутку“, рекао је тренер Спартака Руи Виторија.
„Не бих рекао да је ово нека лудница, резултат је био заслужен. Фудбалски Бог је био на нашој страни. Била би баш тета да нисмо победили. Селихову свака част, одиграо је бомбастично“, изјавио је некадашњи селектор Русије Станислав Черчесов.
„Саша није само херој овог меча, већ и уопштено. Он је постао један од вођа тима кад се вратио на гол. Његова прича није најлепша, он није играо скоро две године због повреде. Сада се вратио и доказао да је одличан голман. Фудбалски Бог постоји – и он је погледао Сашу и цео тим“, објаснио је бивши нападач Спартака Никита Баженов.
„Веома сам срећан због Саше Селихова, он је сјајан момак. Најбитније је да настави да пружа партије на високом нивоу, јер једна или две утакмице нису индикатор за голмана. Голмани се цене по стабилности. Јуче је одбранио пенал и због тога изазвао позитивне реакције, али је он и одиграо цео меч добар, због чега је толико високо оцењен“, рекао је чувени руски голман Вјачеслав Малафеев.

Статистика је јасна

Селихов је наступио на три меча Лиге Европе ове сезоне и за то време примио два гола.
Успео је да одбрани чак 87 одсто шутева упућених у оквир гола и због тога је после завршене групне фазе постао најбољи голман у целом такмичењу (од оних са барем два одиграна меча).
Одбранио је 13 од 15 шутева противника, док је његов колега Максименко на три меча одбранио 42 одсто, односно пет од 12.
Док је Максименко био међу стативама, Спартак је за три утакмице примио чак седам голова, док је под вођством Селихова примио два – по један од Лестера и Наполија.
Вреди истаћи и да је 27-годишњак из Наришкина био најбољи играч последњег кола групне фазе Лиге Европе.
Селихов ће свој таленат у Европи моћи да настави да приказује тек у марту, пошто се Спартак, баш као и Црвена звезда, пласирао директно у осмину финала такмичења. Жреб за ту рунду је на програму 25. фебруара 2022. године.
О овоме смо могли само да сањамо – српски фудбал на корак до историјског успеха!
Илиев: Првенство је регуларније, зато је Партизан први | Миљанов корнер
Инцидент у Лисабону – брутална туча навијача, ухапшено 54 Украјинаца /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала