- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америка спрема дипломатску офанзиву у БиХ уочи седнице у РС

© AFP 2023 / ALEX WONGАмерика, заставе
Америка, заставе - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
У тренутку када се Народна Скупштина Републике Српске припрема за данашње гласање о враћању надлежности Српске, амерички званичници планирају дипломатску офанзиву у Босни и Херцеговини, пише данас британски лист “Гардијан”.
У интервјуу за тај лист, Дерек Шолет, високи саветник америчког државног секретара Ентонија Блинкена, поручује да су САД одлучне у томе да поврате Босну и Херцеговину са "ивице литице" усред "сецесионистичких претњи српских националиста", а да су "санкције међу опцијама које разматрају".
“Заиста смо покушали да убрзамо неке од наших дипломатских напора како бисмо покушали да вратимо БиХ са ивице литице”, рекао је Шолет за “Гардијан” уочи данашње посебне седнице Народне скупштине РС.
Подсећа да је прошло скоро 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, и да су тренутно све присутнији гласови који говоре о потенцијалном повратку у сукоб или великој кризи са Босном и Херцеговином.
“То нас дубоко брине”, изјавио је он.
Наводи и да је предао Блинкеново писмо босанским лидерима, наглашавајући да је мир у БиХ приоритет за америчку администрацију.
“Ово је питање са којим многи људи у овој администрацији, од председника Бајдена па наниже, имају дугу везу и имају лично веома снажна осећања“, изјавио је Шолет.
Друга тема Блинкеновог писма је, према његовим речима, била претња санкцијама политичким лидерима, који, како тврди, наводно прете постдејтонском миру, преноси Танјуг.
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, главна мета те претње, изјавио је да га је лично брига за санкције, али Шолет верује да оне ипак могу имати утицаја.
“Мислим да смо видели неке доказе да полуга коју имамо, а која укључује политике попут санкција, може бити ефикасна и да може покушати да преобликује понашање“, рекао је високи саветник америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
Што се тиче могућности јачања међународног војног присуства у БиХ, у којој је, како наводи “Гардијан”, тренутно само неколико стотина војника ЕУ, Шолет је рекао да не жели да "унапред говори о нашим разговорима”, али је додао “истражујемо све опције”.
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
У рангу историјске: Све очи упрте у посебну седницу Парламента Српске о враћању надлежности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала