- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Асанж може бити изручен Америци: Британски суд донео коначну одлуку /видео/

© AFP 2023 / NIKLAS HALLE'NЏулијан Ансанж
Џулијан Ансанж - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Високи суд Велике Британије пресудио је да Џулијан Асанж може да буде изручен Америци, на основу жалбе америчке владе да се оснивач "Викиликса" изручи у ту земљу.
Вашингтон жели да суди 50-годишњем држављанину Аустралије због објављивања поверљивих војних докумената у вези са америчким ратовима у Авганистану и Ираку.
Међутим, судија британског нижег суда блокирао је екстрадицију у јануару, оценивши да би он у америчком правосудном систему био у опасности од самоубиства.
Адвокати америчке владе су, међутим, у октобру тврдили да судија није дао довољан значај сведочењу других вештака о Асанжовом менталном стању. Такође су покушали да увере суд да он неће бити држан у казненој изолацији у федералном затвору Супермак, као и да ће добити одговарајући третман.
Међутим, Асанжови адвокати су наставили да упозоравају да постоји ризик од самоубиства ако он буде притворен у Америци, а изразили су и забринутост у вези са "поузданошћу“ америчких гаранција.
Вероватно ни данашња пресуда неће окончати епску правну сагу, пошто страна која је изгубила може поднети жалбу Врховном суду Велике Британије.
Амерички тужиоци подигли су оптужницу против Асанжа по 17 тачака за шпијунажу, као и за злоупотребу рачунара због објављивања више хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе предвиђају максималну казну од 175 година затвора.
Асанжови адвокати тврде да је он деловао као новинар и да има право на заштиту слободе говора у складу са првим амандманом, а у вези са објављивањем докумената који су разоткрили злочине америчке војске у Ираку и Авганистану.
Асанж (50) је у затвору откако је ухапшен у априлу 2019. године. Пре тога, провео је седам година у амбасади Еквадору у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској где је требало да се суочи са оптужбама за силовање и сексуални напад.
Шведска је одустала од истраге о сексуалним злочинима у новембру 2019. године, јер је прошло толико времена, али Асанж је остао у затвору.
Судија који је блокирао екстрадицију у јануару наредио је да он мора да остане у притвору током сваке жалбе САД, наводећи да би аустралијски држављанин могао побећи ако буде ослобођен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала