- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Генерал о главним претњама Русији: Јачање НАТО-а и конфликт у Украјини

CC0 / Wikipedia/George Chernilevsky / Брод украјинске ратне морнарице У500 "Донбас"
Брод украјинске ратне морнарице У500 Донбас - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Јачање НАТО потенцијала поред граница са Русијом и могућност ескалације сукоба у Донбасу представљају главну претњу безбедности на југу земље, изјавио је командант Јужног војног округа Русије, генерал Александар Дворников.

„Претњe војној безбедности у зони одговорности округа остају јачање НАТО потенцијала поред граница Русије, сукоби у Сирији, могућа ескалација оружаних конфликта у Украјини и Закавказју“, рекао је он у интервјуу листу „Красна звезда“.

Генерал је навео да су због тога главни напори фокусирани на одржавање борбене и мобилизацијске готовости војске Јужног војног округа на оном нивоу који ће гарантовати поуздану заштиту државних интереса и безбедност региона.
Дворник је додао да је борбени потенцијал округа и раније био импозантан, а сада је значајно порастао захваљујући и чињеници да удео најновијих и модернизованих видова наоружања и технике чини 71 одсто.
Раније је ФСБ Русије саопштила да је командни брод „Донбас“ украјинске Ратне морнарице пловио ка Керчком мореузу у Азовском мору и није одговорио на захтеве да промени курс. Касније се окренуо назад. У ФСБ су овај инцидент назвали провокацијом и навели да су акције посаде угрозиле безбедност пловидбе.
Разговор председника САД Џозефа Бајдена и председника Украјине Владимира Зеленског се поклопио са временом када је украјински војни брод покушао да уђе у Керчки мореуз. Брод „Донбас“ се окренуо у том тренутку када је било јасно да су преговори завршени.
То није први инцидент са украјинским морнарима у Керчком мореузу. Подсетимо, у новембру 2018. године три брода украјинске Ратне морнарице нарушили су државну границу Русије и ушли у привремено затворено водено подручје. Изводили су опасне маневре, игноришући захтеве руских граничара да се зауставе. Бродови и посада су задржани. У септембру 2019. године морнари су се вратили у Украјину.
Брод украјинске ратне морнарице за време војних вежби на Азовском мору - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2019
Сирене за узбуну, бродови-уљези и паљба: Шта то ради Украјина у Азовском мору?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала