- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Говори истину и завршићеш у самици: Американци спремили ћелију за Асанжа

© AP Photo / Matt DunhamПристалице Џулијана Асанжа носе транспаренте у знак подршке испред суда у Лондону
Присталице Џулијана Асанжа носе транспаренте у знак подршке испред суда у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Високи суд Велике Британије пресудио је да Џулијан Асанж може да буде изручен Америци, на основу жалбе америчке владе да се оснивач „Викиликса“ изручи у ту земљу. Владимир Радомировић новинар и уредник портала „Пиштаљка“ каже да Американци вероватно већ спремају ћелију за Асанжа а све због тога што је говорио истину.
Вашингтон жели да суди 50-годишњем држављанину Аустралије због објављивања поверљивих војних докумената у вези са америчким ратовима у Авганистану и Ираку.

Говори истину и завршићеш у самици

Владимир Радомировић новинар и уредник портала „Пиштаљка“ за Спутњик подсећа да је у питању поступак који траје дуже од две године и да не верује да ће после ове одлуке бити неке промене у погледу одлуке британског суда.

„Американци вероватно већ спремају ћелију за Асанжа, без обзира на целу ситуацију и на породичне околности, јер Асанаж има двоје деце које фактички није ни видео. И без обзира на то што је известилац УН за тортуру рекао да је Асанж мучен док је био у притвору. Реч је о оснивачу „Викиликса“, новинару и ово је у ствари ужасна порука свим новинарима,“ каже наш саговорник.

Дакле, наставља Радомировић, ако се замерите највећој сили на овој земљи можете само да рачунате на то да ћете завршити у некој самици.
„И да вас неће заштитити ни то што сте урадили нешто што је у интересу целог света јер сте објавили доказе о злочинима у Ираку и Авганистану, што сте објавили дипломатске депеше из којих су грађани целог света па и ми у Србији могли да биде шта се политичари договарају,“ каже Радомировић.
Наш саговорник истиче да једино што би могло да се деси да би се спречило Ансажово изручење Америци јесте можда реч министра правде Велике Британије који би требало да има могућност да реагује.
Судија британског нижег суда блокирао је екстрадицију Асанжа у јануару, оценивши да би он у америчком правосудном систему био у опасности од самоубиства.

Асанжа чека 175 година робије

Адвокати америчке владе су, међутим, у октобру тврдили да судија није дао довољан значај сведочењу других вештака о Асанжовом менталном стању. Такође су покушали да увере суд да он неће бити држан у казненој изолацији у федералном затвору Супермак, као и да ће добити одговарајући третман.
Међутим, Асанжови адвокати су наставили да упозоравају да постоји ризик од самоубиства ако он буде притворен у Америци, а изразили су и забринутост у вези са "поузданошћу“ америчких гаранција.
Вероватно ни данашња пресуда неће окончати епску правну сагу, пошто страна која је изгубила може поднети жалбу Врховном суду Велике Британије.
Амерички тужиоци подигли су оптужницу против Асанжа по 17 тачака за шпијунажу, као и за злоупотребу рачунара због објављивања више хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе предвиђају максималну казну од 175 година затвора.

Девет година скривања

Асанжови адвокати тврде да је он деловао као новинар и да има право на заштиту слободе говора у складу са првим амандманом америчког Устава, а у вези са објављивањем докумената који су разоткрили злочине америчке војске у Ираку и Авганистану.
Асанж (50) је у затвору откако је ухапшен у априлу 2019. године. Пре тога, провео је седам година у амбасади Еквадору у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској где је требало да се суочи са оптужбама за силовање и сексуални напад.
Шведска је одустала од истраге о сексуалним злочинима у новембру 2019. године, јер је прошло толико времена, али Асанж је остао у затвору.
Судија који је блокирао екстрадицију у јануару наредио је да он мора да остане у притвору током разматрања жалбе САД, наводећи да би аустралијски држављанин могао побећи ако буде ослобођен.
Акција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
СВЕТ
Отац Џулијана Асанжа за Спутњик – Француска треба да се одужи мом сину /видео/
Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
СВЕТ
Планови ЦИА за ликвидацију оснивача „Викиликса“ део су светског информативног рата /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала